Benvinguts al primer dia postNadal, en el que aprofitem per fer balanç de les curiositats que ens ha deparat enguany. Hi ha tradicions que ja són com el torró (el quinto, les innocentades…), mentre que s’albiren canvis socials: la nit de Cap d’Any es van llançar menys coets i ningú ha gosat robar el Nen Jesús.
- L’estiu se sol·lapa amb Nadal
La decoració de nadal va arribar abans que mai. De fet, hi va coincidir un moment en que les temperaturas de mitjan novembre encara eren molt elevades (22 graus al migdia), però ja havia decoració nadalenca. De fet, l’encesa de llums va ser al novembre. Queda lluny d’aquella data asumida tàcitament per la majoria d’ajuntaments, en que l’inici del pont de la Constitució era l’arrencada.
- Com el torró, torna la polèmica de la pista de gel
Sembla ser que la nova polèmica nadalenca anual és la pista de gel de la plaça Nova, degut a les crítiques pel seu impacte ambiental (en forma de consum energètic). Tant cert és que entitats ecologistes i partits com CUP i fins i tot ERC en són crítiques, com que és una atracció amb moltíssima tirada entre la població de Terrassa.
- Més innocentades que mai (però menys originals)
Les xarxes socials ha propiciat una revifalla de les bromes del 28 de desembre, Dia dels Innocents. I és que entitats i particulars tenen molt fàcil llançar alguna innocentada per Twitter i Instagram, amb algun senzill fotomuntatge. Tanmateix, alhora també ha portat que la qualitat de les bromes fos menys treballada que mai. La paradoxa de la democratització.
- Festa de “Capo de Año” a la Seu d’Ègara
La major part de la festa de Cap d’Any a les esglésies de Sant Pere va ser en castellà. Aquest fet va suscitar crítiques tant de particulars (com la membre de l’ANC Pepi Oller i l’historiador Marc Ferrer), com per l’exregidor de Cultura Amadeu Aguado (PSC), qui ha batejat la festa com de “Capo de Año”.
- Sense robatoris del Nen Jesús
La figura del Nen Jesús no ha patit enguany cap robatori i feia anys que no es registrava cap incident, després d’uns nadals tèrbols amb la ubicació del pessebre a la plaça Vella. El seu retorn davant l’Ajuntament, amb presència de la Policia Local pràcticament contínua, ha espantat els amants de les malifetes. Intent frustrat a banda.
- “Que se li pagui!” (el quinto la peta fort)
Les partides de quinto a Terrassa han viscut aquest Nadal un autèntic boom, després de dos Nadals condicionats per la Covid: l’any 2020 no es van permetre i l’any 2021 calia complir amb estrictes restriccions d’aforament, distància, mascareta, etc. Un càlcul no exhaustiu dels quintos jugats a la ciutat el primer cap de setmana nadalenc donaria una xifra superior als 3.000 jugadors per cada tarda-nit.
- Menys coets per Cap d’Any
La nit de Cap d’Any va ser notòria la disminució dels coets que solcaven el cel. També els petards abans de sopar. Seguirà a la baixa en el futur, aquesta tradició tan mediterrània, pròpia de la cultura de foc? Es deu a una creixent conscienciació sobre el perjudici sobre el benestar dels gossos?
- Els deu cèntims de la pujada anual del cafè amb llet…
Els cambreres i cambreres s’afanyaven a avisar els clients habituals, el mateix matí del dia 2 de gener: “El cafè ha pujat 10 cèntims, no t’espantis quan et torni el canvi, eh?”. A les barres dels bars també es podien escoltar crítiques dels propietaris dels establiments: “Com vols que no pugi, si ha pujat tot? La baixada de l’IVA no s’està notant”. En tot cas, el gener és el moment de l’any en que, tradicionalment, els preus en el ser sector d’hoteleria i sector serveis fan l’increment.
- Nadales contra Sabadell
La tarima de la Plaça Vella va ser escenari, un altre cop, de la cantada de nadales contra Sabadell. Una festa gamberra que es convoca per xarxes socials i que té lloc de matinada.
- Façanes de carrer més decorades
Els carrers han viscut enguany una certa revifalla de la decoració nadalenca. Immensitat de comerços posen la seva pròpia decoració exterior, que a més a més no consta que hagin patit bretolades nocturnes. A més a més, famílies particulars també han decorat les façanes de les seves cases, especialment des de balcons exteriors.