Terrassa

L’oficina de la Seguretat Social reobre després de mig any

El periple de terrassencs per les oficines de Catalunya s’ha acabat. Les dependències de la corba de l’Abat Marcet han reobert renovades, però amb menys personal

Dos usuaris a la porta de l’oficina ja renovada. Han augmentat les gestions en línia i els tràmits presencials requereixen cita prèvia /Nebridi Aróztegui

Les Oficines de l’Institut Nacional de la Seguretat Social tornen a atendre presencialment després de més de mig any tancades per obres. Durant aquest període, s’han succeït les queixes de la ciutadania, que quan necessitava fer un tràmit presencialment s’ha vist obligada a recórrer les oficines de la Seguretat Social escampades per bona part del territori català.

L’ajust de plantilles, que s’està aplicant a la majoria d’oficines, i el volum de peticions de Terrassa ha omplert les agendes de municipis propers com Sabadell i ha obligat moltes persones a desplaçar-se fins i tot a la costa, en molts casos per resoldre tràmits relacionats amb prestacions econòmiques com jubilacions, pensions d’incapacitat, subsidis per la cura de menors, prestacions familiars o per assistència sanitària, entre d’altres.

L’oficina situada a la corba de l’avinguda de l’Abat Marcet ha reobert just abans de festes. La Seguretat Social ha remodelat el despatx, actualitzant la instal·lació de climatització i repintant les oficines, que llueixen més espaioses i renovades.

Durant les darreres setmanes, l’oficina ha recuperat el seu ritme de funcionament. La delegació de l’institut Nacional de la Seguretat Social atenia una mitjana d’entre 100 i 150 persones presencialment que ara, amb l’increment de les tramitacions telemàtiques, s’ha reduït a la meitat. De fet, en aquest moment “el 25% de les gestions que atén l’oficina de Terrassa són telemàtiques – es fa un repartiment a totes les oficines- i el 75% són presencials”, explica Alejandro Gómez, director de l’oficina.

Els funcionaris atenen amb cita prèvia i en aquest moment el temps d’espera per aconseguir entrevista “està al voltant dels 14 dies, de fet fluctua entre els 7 i els 21 dies, en els pics de més demanda. Són les esperes habituals dels darrers anys”.

La Seguretat Social està potenciant la via telemàtica per a la majoria de les tramitacions. “Tot i que encara hi ha bretxa digital, moltes persones accedeixen sense problemes a uns tràmits que són fàcils. Així i tot -apunta Gómez-, també hi ha la via telefònica i la presencial”. La implantació de la tramitació digital ha portat a l’administració a ajustar les plantilles dels diferents serveis al territori. L’oficina de l’institut Nacional de la Seguretat Social ha reobert amb una plantilla més reduïda. Dinou funcionaris per a una oficina que va tancar amb 21 i que havia arribat a tenir 24 treballadors.

Les jubilacions no es cobreixen i el moviment de funcionaris de diferents organismes comença a ser usual. Ara a l’oficina de l’Abat Marcet hi ha un professional procedent de Correus i un altre de Tràfic.

La situació és idèntica a les oficines de la Tresoreria General de la Seguretat Social de la carretera de Castellar, a les que s’han incorporat professionals del SEPE i de l’INSS. Aquest servei també va tancar portes entre l’abril i l’octubre per reformes i, com el despatx del Poble Nou, els funcionaris han teletreballat durant el període d’obres. I els usuaris, o bé han resolt els tràmits telemàticament o han demanat cita a oficines d’altres municipis.

La Tresoreria atenia a Terrassa una mitjana de 110 persones al mes amb cita concertada, a la que ara se sumen 484 usuaris més que s’acosten al punt d’orientació. “Aquest és un servei que complementa la cita prèvia i on s’orienta a l’usuari, es resolen dubtes i en molts casos s’agilitzen gestions fins i tot per SMS”, explica Dolores Moruno, directora de l’oficina.

L’oficina de la Seguretat Social reobre després de mig any
To Top