La Cavalcada de Reis d’aquest dijous escalfa motors. L’esdeveniment, organitzat pel Centre Cultural El Social, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, començarà amb l’arribada de Ses Majestats en helicòpter, enguany a la plaça de les Nacions Unides, on des de les 16 hores tindrà lloc la Festa de Benvinguda. Aquesta comptarà amb un espectacle a càrrec de Miqui Giménez i les actuacions dels Bastoners de Terrassa i la participació d’entitats del districte, així com amb la presència del Patge Xiu-Xiu, que recollirà les darreres cartes dels infants. Està previst que Ses Majestats hi aterrin a les 16.45 hores i siguin rebuts per l’alcalde, Jordi Ballart, acompanyat de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, i dels responsables d’El Social.
El programa d’actes serà el següent:
– 16 hores: arribada del patge Xiu-Xiu que recollirà les últimes cartes dels infants, actuació de Miqui Giménez i dels Bastoners de Terrassa, a banda de la participació d’entitats i associacions del Districte 5 (AV de Can Roca, AV del Pla del Bonaire i AFA de l’Escola Pere Viver).
– 16.45: Arribada en helicòpter de Ses Majestats els Reis d’Orient, que aterraran a la plaça de les Nacions Unides.
– 18: Inici de la Gran Cavalcada de Reis.
Noves carrosses i nou lloc de l’escenari
A partir de les 18, es preveu que s’iniciï la tradicional Cavalcada de Reis pels carrers de Terrassa, en la que Melcior, Gaspar i Baltasar estaran acompanyats d’un seguici de carrosses, patges i bandes musicals. La comitiva reial sortirà de la plaça del Turó de l’Argila i continuarà pel carrer de Vallhonrat en direcció a la rambla d’Ègara per iniciar un recorregut que passarà per: plaça del Turó de l’Argila, carrer de Vallhonrat, rambla d’Ègara, passeig del Vint-i-dos de Juliol, carrer del Nord, carrer de la Societat, plaça de la Creu Gran, carrer de la Creu Gran, Sant Antoni, plaça del Doctor Robert, passeig del Comte d’Ègara, carrer de la Font Vella, Plaça Vella, carrer dels Gavatxons, plaça de la Font Trobada i raval de Montserrat.
Tant en el recorregut, com en l’escenari d’arribada, es disposaran espais per a les persones amb capacitats diverses. La Policia Municipal de Terrassa ha preparat un dispositiu amb una cinquantena d’efectius, entre agents i personal auxiliar de seguretat.
Un cop Ses Majestats arribin al Raval, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, lliurarà de manera simbòlica la Clau de la Ciutat als Reis d’Orient i els convidarà a adreçar unes paraules als terrassencs.
Enguany, els Reis de l’Orient arribaran a Terrassa amb algunes novetats destacades, com l’estrena de tres noves carrosses elaborades gràcies a la col·laboració que s’ha realitzat amb l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa. Els carruatges evoquen els presents que, segons la tradició, cadascun dels Reis van oferir: or, encens i mirra.
Una de les altres novetats d’aquest any serà l’escenari per rebre els Reis al final de la Cavalcada, que estarà situat davant el Mercat de la Independència i no davant de l’Ajuntament. El canvi s’ha realitzat “amb l’objectiu de guanyar espai per al públic assistent i que el major nombre de persones possible pugui seguir en directe l’arribada de Ses Majestats”, diuen els organitzadors. La previsió és que la carrossa del Patge Xiu Xiu arribi cap a les 19.45 al Raval de Montserrat i seguidament, a partir de les 20.30 hores, ho facin els Reis.
Patges
Tal i com ja es va fer l’any passat, a la Cavalcada de Reis 2023 un total de 200 terrassencs acompanyaran a Ses Majestats de forma gratuïta en el seu recorregut pels carrers de la ciutat, gràcies a l’acord entre el Centre Cultural El Social i l’Ajuntament de Terrassa, a través de l’Àrea de Drets Socials. Aquest any, s’ha fet una comunicació especial entre els usuaris dels esplais diaris de la ciutat per animar-los a participar del sorteig i que puguin participar en aquest esdeveniment, on es llençaran deu tones de caramels.
Missatge Reial
Aquest any, els Reis també s’adreçaran a tots els infants de la ciutat mitjançant un vídeo que es difondrà aquest dijous 5 de gener a través de les xarxes socials municipals i que també es podrà trobar al Canal de YouTube de l’Ajuntament de Terrassa. Es tracta d’un missatge genèric.
Cavalcada sense barreres
Com ja és habitual en els darrers anys, l’organització “ha tingut en compte especialment el col·lectiu de persones amb discapacitat, perquè pugui seguir la Cavalcada amb total normalitat”. Així, hi haurà un espai amb bona visibilitat reservat per a persones amb mobilitat reduïda al passeig del Vint-i-dos de Juliol, a l’alçada de la benzinera, poc abans de la rotonda de la carretera de Rellinars.
També hi haurà una intèrpret de llengua de signes durant els discursos de la cerimònia de recepció dels Reis a l’escenari.
Afectacions de trànsit
Pel que fa a les afectacions de trànsit, la Cavalcada comportarà diferents talls als carrers i avingudes del recorregut al llarg de tota la tarda. Així, a partir de les 14.30 hores es tallaran els accessos a l’Escola Pia, als carrers del Col·legi, Sant Domènec i Doctor Cabanes. A les 16.30 es procedirà a tallar la rambla d’Ègara, en ambdós sentits, i els carrers transversals des de la plaça del Doré en sentit nord i des del carrer de Galileu en sentit sud, així com els carrers transversals.
A les 17 hores es tallarà totalment la circulació del carrer d’Arquimedes a l’alçada de la carretera de Martorell, així com el carrer de Salvador Vinyals a l’alçada de la carretera de Montcada i del carrer de Vallhonrat, i el carrer de la Cisterna a l’alçada de carrer del Vall, A les 17.30, també es tallarà l’accés a la rambla d’Ègara des del passeig del Vint-i- dos de Juliol; l’avinguda de Josep Tarradellas, en sentit sud; l’avinguda de Jacquard, en sentit Centre, a l’alçada del carrer de Salmerón; el carrer de Sant Antoni, a l’alçada de la plaça del Doctor Robert; el carrer de García Humet, a l’alçada de la plaça de la Creu Gran; i la plaça del Doctor Robert, en el sentit de circulació nord.
El passeig del Vint-i-dos de Juliol també es tallarà, però només en sentit est, a les 18 hores, així com la circulació a la plaça de l’Estació del Nord i el desviament en sentit cap a la rambla d’Ègara.
Tots els carrers amb afectacions de trànsit, excepte la rambla d’Ègara i carrers transversals, “s’aniran reobrint en funció del desenvolupament de la Cavalcada”. Els autobusos que circulen per la rambla d’Ègara faran una ruta alternativa. Per a més informació sobre aquestes afectacions podeu consultar el web municipal, el web de TMESA i el Twitter del servei municipal de Mobilitat.
Cavalcades a tres barris
Aquest any, el dijous 5 de gener també es faran cavalcades als barris de Torre-sana, les Fonts i Can Parellada, les quals també comptaran amb presència policial. A Torre-sana, la sortida serà a la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat (carrer d’Astúries, 51) i l’arribada, a les 18.30, al parc del Pla de la Corneta (antic Mercadal del sector Montserrat). Organitzen l’acte les associacions veïnals de Torre-sana i Montserrat.
A les Fonts, organitzada per l’APV, la sortida serà al número del carrer de Santa Teresa 1 a les 18 hores. A Can Parellada, a la mateixa hora al carrer d’Amèrica, 29. L’acte està organitzat per l’AV Can Parellada per la Unitat del Nostre Barri.
Protecció Civil
L’Ajuntament, a través del Servei de Protecció Civil, posarà en marxa el Pla d’Autoprotecció Municipal específic per a la Cavalcada de Reis. És un pla que es posa en pràctica des de l’any 2012, en compliment de la normativa de la Generalitat, que estableix que els actes multitudinaris han de comptar amb un pla específic que permeti avaluar riscos i determinar procediments d’actuació en cas d’emergència.
Terrassa va ser la primera ciutat de Catalunya en dotar-se d’un document d’aquestes característiques per a la Cavalcada. També es difonen recomanacions de seguretat ciutadana, aplicables en activitats d’afluència massiva de població infantil, elaborades pel Departament de Salut. L’objectiu és “minimitzar els riscos que es poden donar en aquesta mena d’activitats, com ara la invasió de l’espai al pas de les carrosses, presència de persones enfilades en elements de mobiliari urbà o la saturació d’espais”.
Dispositiu de neteja
El dispositiu especial de neteja s’activarà durant la tarda/nit i comptarà amb tres maquinistes amb escombradores, dos equips de baldeig i 20 operaris i operàries, que actuaran en dos trams diferents. Així, quan la Cavalcada hagi passat a l’alçada de la Factoria Cultural, una dotació començarà la neteja aquella zona, per tal d’agilitzar-la, mentre que la resta de personal finalitzarà la neteja de la rambla d’Ègara.
Divendres al matí està previst un operatiu amb un maquinista i 12 operaris per fer tasques de repàs. Per últim, durant la tarda/nit de dissabte, Eco-Equip també incrementarà els serveis de recollida i de neteja viària. Com cada any es preveu una gran quantitat d’embalatges al voltant dels contenidors.