Tenen dos tallers mecànics que utilitzen una versió beta del seu programari per poder obtenir dades en temps real i de forma automatitzada de l’estat dels vehicles dels seus clients (en tenen uns 120 de connectats); estan a punt de llançar una aplicació mòbil associada a aquest programari adreçada als conductors i ja s’han introduït en el món de les ciutats intel·ligents. Parlem de Wecaria Technologies, empresa emergent fundada pels egarencs Xavier Espinal i Marc Busom.
“La línia dels tallers, que és per on vam començar, continua sent el nostre focus. Pretenem sortir al mercat a l’engròs aquest gener i publicar als principals mercats d’aplicacions la nostra app per a conductors”, explica Espinal. Aquesta permetrà als usuaris tenir un major control de la seguretat i sostenibilitat del vehicle, poder fer control parental o rebre un avís si la grua s’endú el cotxe, entre altres opcions. A més, Espinal i Busom treballen en la possibilitat de gamificar-la i que el conductor que segueixi unes bones pràctiques de conducció acumuli punts que després pugui bescanviar en benzineres o altres comerços.
Els mateixos tallers que adquireixin el programari de Wecaria oferiran als clients un dispositiu per connectar al sistema de diagnòstic d’a bord del vehicle i l’app. “El dispositiu permet agafar informació de velocitats, revolucions per minut i quilometratge i en el cas d’alguna incidència i avís lluminós en el vehicle detectar el sensor que falla i comunicar-ho tant a l’usuari, a través de l’app, com al taller”, detalla Espinal.
Més enllà d’aquesta línia, però, Wecaria n’ha obert fa poc una altra. L’”start-up” ha participat en el programa d’acceleració Salta, organitzat per la Fundació Ibercaja, l’Ajuntament de Saragossa i la Fundació Saragossa Ciutat del Coneixement, i des del novembre ha començat a col·laborar amb aquesta administració.
“Saragossa és la cinquena ciutat del món més intel·ligent i des de l’Ajuntament van veure que podien treure algun tipus de rèdit de les dades amb què nosaltres treballàvem”, comenta Busom. Així, Wecaria ha digitalitzat part de la flota municipal (bombers, ambulàncies, àrea de parcs i jardins…). “Menys policia i alcaldia, tenim cotxes de gairebé totes les àrees”, puntualitza Busom.
“L’objectiu d’aquest primer projecte és que l’Ajuntament pugui fer manteniment predictiu dels vehicles però incorporar també la captació de mètriques rellevants com les emissions de CO2. També estem treballant per veure com podríem detectar automàticament vies en mal estat a partir de la sensòrica del nostre dispositiu”, indica el jove terrassenc.
“Per a nosaltres, el conductor de la flota municipal és tant client com el taller o l’administració i el que no faríem és dir-li a l’administració que el cotxe s’ha posat a 70 km/h en una via de 30. Les dades que compartiríem amb l’administració estarien anonimitzades i només oferiríem la informació que realment pugui ser rellevant per millorar la mobilitat a la ciutat”, aclareix Busom. “El conductor decidiria quina informació vol compartir i quina no”, afegeix Espinal.
En un futur, a aquesta opció per a administracions s’hi podrien connectar vehicles particulars i introduir-hi la gamificació a través de reptes de conducció sostenible que permetessin als conductors accedir a alguns beneficis relacionats amb programes i serveis municipals.
Wecaria Technologies es va gestar en el programa Emprèn del Campus de la UPC a Terrassa. L’ “start-up” també ha passat per Lanzadera, l’acceleradora de Juan Roig. L’empresa emergent està a punt de tancar la seva primera ronda de finançament i de cara a l’any vinent tenen prevista engegar-ne una altra que els permeti formar l’equip de professionals de la companyia (fins ara han fet servir el model de col·laboracions temporals) i continuar avançant en desenvolupament tecnològic.