Cultura i Espectacles

“Avatar” triomfa, però no prou

El “blockbuster” de James Cameron fa molt bones xifres, però per sota de les expectatives generades en l’àmbit mundial. Al cinema Catalunya l’han vist unes 750 persones (amb una mitjana de 35 per sessió)

El Cinema Catalunya projecta la segona entrega d'Avatar / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Els grans estudis i les sales de cinema l’esperaven com la pluja que no ha caigut aquesta tardor a Catalunya. L’esperada segona part d’“Avatar: El sentit de l’aigua” havia de ser un revulsiu i atraure milions de persones a les butaques. Fins i tot maquillar a l’alça les dades globals d’assistència als cinemes durant el 2022, que globalment va a la baixa davant el boom de les plataformes d’“streaming”.

Massa expectatives, perquè no ha estat (del tot) així. Ha estat l’estrena més vista de la setmana, per descomptat. I ha fet molt bona entrada (gairebé un milió d’espectadors a l’Estat espanyol el cap de setmana d’estrena). Però es considera que no ha complert les previsions, ni tan sols als Estats Units, on no ha estat l’estrena més vista de la setmana. I sobretot, que no ha comportat un efecte arrossegament cap al cinema d’espectadors que havien perdut l’hàbit.

En el cas del cinema Catalunya, a falta de les dades finals, ha comptat amb 732 espectadors durant les dues setmanes que ha estat en exhibició. “Val a dir que no partíem d’una expectativa massa alta”, explica Maite Piqueras, directora del Catalunya. “Les dates de Nadal són complicades i imprevisibles. Per una banda, perquè ha fet molt bon temps i s’estava bé al carrer. Per una altra, els festius, que són el gran pic d’espectadors, han coincidit en cap de setmana. I això permetia que la gent sortís de la ciutat”, enraona.

Potser el que resulta més interessant és observar en quina llengua han decidit veure els terrassencs el film d’“Avatar”. En castellà han estat 199 (d’un total de nou passis), 47 en versió original subtitulada (dues sessions)… I 486 ho han fet en català. “La reacció del nostre públic és bona, ja ens ho esperàvem”, matisa Piqueras. De fet, a falta de tancar les dades d’assistència al llarg de 2022, un dels films més vistos al Catalunya haurà estat un film rodat en català: “Alcarràs”.

Una tercera aresta d’“Avatar” és l’espectacularitat de les seves imatges, que convidaven a veure-la en pantalla gran. “Però això passa amb totes les pel·lícules!”, afegeix Piqueras amb una rialla. De fet, les possibilitats de veure un vídeo s’han multiplicat de forma increïble. No és tan sols que puguis veure un film de Netflix al saló de casa teva. És que podries anar en metro veient la primera part d’“Avatar”, amb l’“smartphone”.

Però també ha comportat un deteriorament de l’experiència. Pantalla minúscula, espai lluminós, persones movent-se al voltant, realització d’altres activitats a l’hora… Un seguit de distorsions que fan que anar al cinema (que es va enfonsar durant el primer any i mig de la covid) s’hagi tornat pràcticament una experiència sensorial.

“De fet, una prova de la bona salut de les sales de cinema és que les plataformes tornen a estrenar els seus films aquí primer”, diu Piqueras. I és que fa un temps, Netflix va optar per estrenar els seus productes directament a la seva plataforma, com va passar amb “Roma” d’Alfonso Cuarón, que hi va portar cua.

To Top