Joan Carles Folia, Coach Advance Life
El Nadal és possiblement l’època de l’any amb més càrrega emocional. Les emocions que desperten el Nadal i el canvi d’any són variades i, moltes vegades, contradictòries. Sentim des d’il·lusió i alegria fins a tristesa i enyorança.
Són moltes les reunions socials i familiars que ens poden fer tant gaudir com retrobar-nos amb éssers estimats. Aquestes mateixes reunions ens porten a cometre excessos, sigui menjant, bevent o dormint. Altres vegades, les reunions ens porten al record de manera especial persones que ja no hi són, a les quals tant hem trobat a faltar la resta de l’any. Totes aquestes intenses emocions tenen lloc en un període de temps de tan sols dues setmanes. Tot i que a moltes persones se’ls poden fer molt llargues, per a la majoria el Nadal passen molt de pressa. Per als primers pot resultar un alleugeriment veure que ja han acabat; mentre que per als segons haurien desitjat que es prolongués dues setmanes més.
El Nadal no és una època per obligar-nos a ser feliços sigui com sigui. És un temps per entendre’ns, cuidar-nos i buscar la manera d’adaptar-nos de la millor manera possible. A mesura que s’acosten els dies de desembre, podem veure com es van adornant els carrers i com comença a haver-hi un ambient festiu. Ens arriben felicitacions d’amics i éssers estimats, comencem a planejar els detalls que tindrem amb ells i cercarem maneres d’expressar el nostre afecte. Aquesta és una època de retrobaments, de donar i rebre: les emocions per Nadal són concretes. Tot i que n’hi ha que consideren que aquesta és una època feliç, familiar i divertida, hi ha persones que la viuen de manera diferent, amb nostàlgia, tristesa, frustració, estrès i fins i tot dolor. Més enllà de com les visquem i percebem, potser aquestes dates són el moment de l’any on més emocions experimentem, i aquestes estan directament relacionades amb les experiències que hem viscut, com gairebé tot a la vida.
Des de la perspectiva de les emocions és important que, a hores d’ara, ens dediquem un espai a identificar què sentim i puguem reflexionar sobre què és el que ens fa sentir així. Sentim alegria? O ens sentim tristos, malenconiós o enfadats? És important i necessari que comprenguem les nostres emocions per Nadal, que ens permetem sentir-les i que fem el que estigui a les nostres mans per manejar-les i viure-les d’una manera sana i d’acord amb el que passa al nostre voltant. No ens hem de pressionar amb la idea que durant Nadal tothom ha d’estar feliç, i que si no ho estem, ens hem d’esforçar per estar-ho. En realitat, hem d’acceptar el nostre estat d’ànim, alhora que procurem adaptar-nos a la situació tan bé com puguem.
Són moltes les emocions que podem compartir i generar, per això és un bon moment per plantejar-nos un canvi de ritme i de rumb a les nostres vides. És el millor moment per intentar fer alguna cosa diferent del que hem fet. És el moment de plantejar-nos que la nostra arquitectura cerebral es pot modificar per una altra que inclogui optimisme, esperança i il·lusió de manera que ens proporcioni la motivació suficient per intentar aconseguir uns objectius saludables i beneficiosos per a la nostra salut física i mental. És el moment ideal per prestar atenció a tot allò que ens permeti acostar-nos cap a metes més favorables. És una ocasió perfecta per aturar, rebutjar o controlar totes aquelles emocions que manifestin ira, desesperança, avorriment, ansietat, enuigs, ressentiments, rancúnies, tristeses, angoixes, frustracions… que només generen energia negativa i molt malestar físic i emocional.
És el moment més adequat per dedicar tot el nostre temps i tota la nostra energia per iniciar la recerca del que és positiu en tot allò que ens envolta, en no escatimar esforços.
Bon Nadal a tothom.