Terrassa

Una passarel·la oxidada i amb un munt de caigudes a Terrassa

Un informe municipal proposa la rehabilitació del pont de les Fonts a l’estació

L'Ajuntament ha col·locat tanques per limitar el pas al pont / ALBERTO TALLÓN

La passarel·la es va construir l’any 1999 i als darrers anys el degoteig de caigudes allà ha estat continu. Ja hi ha projecte per dur-hi a terme la remodelació, i ja hi ha aprovació definitiva d’aquest pla de reformes del pont que comunica les Fonts de Terrassa amb l’estació d’FGC, salvant la riera de Rubí. La passarel·la té 90 metres de longitud i taulons de fusta de pi en el terra. Un informe municipal assenyala que el terra no és estable “a causa del mal estat dels perfils on es recolza”.

El degoteig d’instàncies de queixa a l’Ajuntament ha estat constant en els darrers anys. La fusta, sense tractaments específics, “acumula humitat en la seva superfície i rellisca” i el consistori hi ha dut a terme accions parcials per fixar el paviment, però els resultats no són satisfactoris. A l’hivern, sobretot, “la humitat provinent de la riera inferior forma amb el fred una fina capa de gel”. S’han detectat problemes de durabilitat de l’estructura, sobretot per corrosió d’elements metàl·lics.

L’Ajuntament va encarregar a una empresa especialitzada una inspecció exhaustiva de la passarel·la i els resultats van corroborar el que ja s’apuntava: pintura encrostonada, corrosió amb picadors i laminació, més corrosió a les parts inferiors, segurament provocades per l’orina de gossos. I a la biga central del primer tram es va detectar una corrosió amb una important pèrdua de gruix.

Vianants caminant pel pont de l’estació de les Fonts / ALBERTO TALLÓN

El projecte, acabat el febrer del 2022 i aprovat de manera definitiva ara, el desembre, planteja un canvi de paviment perquè el nou eviti l’acumulació d’aigua o humitat. L’opció més convenient és la de fibratramex (amb matriu de resina i fibra de vidre, amb acabat de sorra de sílice) “amb micromalla de seguretat col·locada sobre una relliga estructural”.

Brutícia i pintades

Els problemes no sols estan a dalt. També a baix, en piles i estreps, amb grafits, brutícia, vegetació en forma de molsa, un conjunt d’agents que no alteren l’estructura, però han de ser atacats. L’informe proposa usar productes líquids fungicides per netejar els paraments, i utilitzar decapant per treure pintades i grafits, i raig de sorra per netejar les superfícies de formigó. També indica la necessitat d’aplicar pintura especial anticarbonatació, fixotròpica, impermeabilitzant i antifongs, i pintura antigrafit.

Per descomptat, es pintarà tota l’estructura amb substàncies que s’empren en àrees industrials amb alta humitat. El tractament ha estat assajat per un laboratori per complir amb una durabilitat estimada de 15 a 25 anys per a un ambient d’exposició similar al de zones de costa amb alta salinitat. La rehabilitació de l’estructura metàl·lica obligarà a tancar el pas pel pont i a condicionar un itinerari alternatiu que ocuparà algunes places de l’aparcament de vehicles. Primer es restaurarà la part superior.

Després es retirarà el fustam i els perfils deteriorats per la corrosió. Després es rehabilitarà la part inferior i al final de tot es reposarà el paviment.

El pressupost per a la restauració és de 261.574,96 euros. L’Ajuntament ha demanat una subvenció als fons Next Generation i espera la resposta del govern central.

Una passarel·la oxidada i amb un munt de caigudes a Terrassa
To Top