Terrassa

La cistella s’adapta a la inflació per Nadal

Els terrassencs preparen els seus àpats nadalencs en un context de pujada generalitzada dels preus, mentre els paradistes del Mercat de la Independència esperen un augment de clients d’última hora

El preu de la compra continua pujant, i els àpats de Nadal dels terrassencs no se n’escapen. La taxa anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) va caure durant el mes passat fins a situar-se al 6,4% al novembre a Catalunya, quatre dècimes menys que a l’octubre, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La rebaixa va ser conseqüència de la reducció de preus de l’electricitat, el gas i altres combustibles (-0,8%), després dels increments històrics d’aquest any, quan han arribat al 70% coincidint amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna. Tot i això, els preus han continuat creixent, encara que amb més moderació, i amb la bona notícia del fet que seguim sense arribar al rècord de l’octubre passat, (un 13,5%).

Els cistells dels consumidors han seguit pujant de preu, disparant-se especialment el preu del sucre (+47,8%), de la llet i els productes làctics (+29,2% i 19,6%, respectivament), de l’oli i els greixos (+26,1%), dels cereals (22,7%), els ous (19,5%) i la patata (17,3%). Pel que fa a les carns, la de vaca puja un 11%, l’ovina ho fa un 5,8% i la de porc un 11,7%, mentre que el preu del pa s’enfila un 12,1%. Terrassa i els seus comerços i consumidors no eviten aquests augments generalitzats.

Els aliments i les begudes alcohòliques, a diferència de la resta de productes del cistell de la compra, sí que han frenat lleugerament l’escalada dels últims mesos, a temps per les celebracions nadalenques. Al novembre, van baixar mig punt respecte a l’octubre (14%) quan es va marcar la taxa més alta de la sèrie històrica que es remunta al 2002. Els diferents paradistes del Mercat de la Independència noten les fluctuacions, cada un a la seva manera. A tres dies de les grans trobades familiars de Nadal, creuen que el ritme és una mica més pausat entre els clients.

El pollastre del rostit

Un dels plats estrella de la taula de Nadal és el pollastre rostit, que els més tradicionals converteixen en canelons pel dinar de Sant Esteve. El Sebastià és una de les persones que es dedica a la venda d’aviram al Mercat de la Independència. Durant aquesta setmana està veient que el negoci es recupera definitivament de la pandèmia, tot i que creu que la clientela “va venint, però potser una mica més a poc a poc que altres anys”. Una de les seves vendes més freqüents durant les festes és el pollastre farcit, pel qual fa llistes de comandes amb antelació, que ja té “ben plenes”. Coincideix amb les seves sensacions la Jessica, que s’especialitza en el mateix producte uns metres més enllà. Assenyala que “a hores d’ara ja acostumava a tenir totes les comandes tancades, però ara encara està venint la gent a demanar”. “Potser enlloc d’endur-se el més car trien la versió més econòmica del que tenien pensat, però tothom gasta igualment”, defensa la carnissera. Ha notat que els seus clients són més prudents per la pujada dels preus.

No tots els productes de les carnisseries han variat de la mateixa manera. Mentre la Rosa Maria celebra que el seu públic està content “perquè ja no hi ha restriccions i es podran tornar a reunir amb tota la família”, destaca que els productes procedents de l’ànec. En general, el preu del pollastre al mercat ronda els 15 euros, depenent del tipus i de la procedència que es prefereixi.

Peix i marisc

“Com que la gent s’ha acostumat a congelar, no notem les vendes tan fortes”, defensen el Cisco i la Montse, que tenen una parada de peix al mercat. Per Nadal, moltes famílies opten pels seus productes per fer dinars i sopars elegants. Creuen que alguns dels seus clients han comprat amb temps per evitar possibles pujades sobtades de preu, que ells no han arribat a notar. Afegeixen que encara tenen marge, perquè “és probable que alguns vulguin comprar el peix i el marisc el dia abans de preparar-lo, per tal que sigui fresc”.

“Demà em toca venir a buscar el peix, i sé que em farà mal la butxaca”, lamenta la Carme, encara que no farà retallades al menú que té pensat pels seus deu convidats. L’Isidre no creu que els preus de la seva peixateria hagin pujat massa. Explica que “la gent sempre vol posar un plat a taula”, motiu pel qual no ha notat grans canvis, i que “tenim la sort que està sent una bona setmana, no hi ha temporals i fa bon temps”, així que no augura un augment d’última hora al preu del peix i el marisc.

La sopa tradicional

És el plat base del dinar que prepararà la Inés per la seva família, que sempre busca “l’àpat més tradicional”. Clienta habitual del mercat, confessa que ha notat l’augment del preu d’alguns productes, però celebra que “el mercat es va recuperant, sobretot respecte al Nadal passat, quan encara portàvem mascaretes”. Els ossos i la carn d’olla són els productes porcins que més triomfen durant les festes, sobretot entre els més tradicionals. En general. El preu dels ossos per preparar el caldo ronda els 5 euros. Encara que la cistella de Nadal sigui més cara, els terrassencs no volen renunciar als àpats tradicionals ni a gaudir-los envoltats de família.

La cistella s’adapta a la inflació per Nadal
To Top