Cultura i Espectacles

No hi entreu per comprar!

El galerista Jordi Paüls, ahir, amb l’escultura de Joan Carraminyana en primer pla / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La Sala Paüls mostra fins al 30 de desembre la seva exposició col·lectiva de Nadal, en la que participen 26 artistes de Terrassa i comarca. El seu director, Jordi Paüls, va obrir aquest espai d’art ara fa quasi tres anys, amb la peculiaritat que no ven cap dels quadres exposats. No està en venda. O millor dit, almenys no està en venda en aquell espai. Si visiteu la Sala Paüls, no espereu demanar un catàleg de preus referenciats. I és que el seu director, Jordi Paüls, no és un galerista convencional. “Aquí no hi ha voluntat de transacció comercial”, explica. “És un espai exclusivament d’art, no pas comercial”, afegeix.

I és que aquesta petita galeria, ubicada en uns baixos del barri de l’Escola Industrial, va nàixer el gener de 2020 amb l’esperit d’obrir escletxes en el mapa expositor terrassenc. “Volia oferir un espai on tant els joves puguin exposar sense cap cost econòmic per ells, perquè actualment no hi ha cap opció pel jovent”, detalla Paüls.

Entrada de la Sala Paüls / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Tan magre és, però, el mapa galerista terrassenc? “No hi ha prou espais. I encara menys per una ciutat de 218.000 habitants com és Terrassa”, critica el galerista, qui ha estat director tècnic del Teatre Principal i del Teatre Alegria. “S’ha tancat l’espai de la Soler i Palet per fer-hi oficines, a la Muncunill és molt difícil exposar, el Centre Cultural és privat…”, enumera Paüls.

3è aniversari

D’aquí que una vibració interna el portés a obrir la seva pròpia galeria. Poc sabia durant la festa d’inauguració, el gener de 2020, que en poques setmanes esclataria la pandèmia mundial de coronavirus. Quan el 14 de març es decreta l’Estat d’Alarma a l’estat, la galeria mostrava una exposició d’obres de Cesc Serrat. Polifacètic artista, precisament avui mateix rebrà el Premi Zirkòlika a la seva trajectòria com a pallasso. Serà a una gala al Mercat de les Flors (20 h).

Des de llavors, un artista diferent omple les parets cada mes. A excepció de Nadal, quan la mostra és col·lectiva. “Fa més germanor i lliga més amb la idea no comercial, ja que el desembre és un mes propici per la compra de regals”. Precisament, el circens i artista Cesc Serrat és un dels 26, qui presenta un poema visual. No és l’únic seguidor de la línia que tant va treballar Joan Brossa. I és que Antoni Fàbregas també fa trista poesia visual, inspirada en l’assassinat de Jacob Blake als Estats Units. Set bales van arrabassar-li la vida a aquest ciutadà negre, que queden plasmades en l’obra de Fàbregas. Un tercer poema visual el presenta Narcís Serrat, fundador de la mítica llibreria El cau ple de Lletres.

Diverses obres a la Sala Paüls / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Escultures

Pel que fa a l’escultura, trobem l’obra “Cultura” de Xon Utset, actual presidenta d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals. Utset a fet unes llerres de fang refractari i pa d’or amb les lletres del mot cultura. Genny Murià també presenta l’escultura “Miss Pink”, de bronze amb magenta. Àngels Badia també presenta una escultura ceramista, mentre que Joan Carraminyana i Àngel Màdico presenten escultures treballades en fusta. En el cas de Josep Gàmez, el seu material escultòric és gres en alta temperatura.

A banda de bronze, ceràmica, fusta i gres, també podem trobar escultures metàl·liques. És el cas de Mere Làzaro i la seva silueta humana a mida real, feta a base de filferro galvanitzat; mentre que el músic David Millàn presenta dues làmpades fetes de ferro de taulons d’encofrat de la construcció.

Així mateix, l’antic cantant de Sense Sal, Ignasi Cabanas, presenta la il·lustració digital “Lonely Astronaut” sota el pseudònim artístic d’Urumumi.

Però si voleu comprar qualsevol d’aquestes obres, recordeu que allà no se’n venen: haureu de contactar els artistes.

No hi entreu per comprar!
To Top