La temporada municipal d’arts escèniques presenta un cartell de luxe. Aquesta és la impressió que es té a cop d’ull de la programació que reuneix més de 15 espectacles en teatre, dansa i familiars, que abasta de gener a juliol de 2023. I, en aquest sentit, cal dir que el teatre ve amb obres d’èxit a Barcelona i que estan interpretades pels millors actors del país, alguns dels quals veterans excel·lents com Josep Pou i Lluïsa Castells, altres que han arribat a la maduresa amb nota alta com Clara Segura i Marta Marco, i altres més joves amb molt de talent com Georgina Latre. I en els cops amagats, una petita sorpresa com l’estrena de l’obra “El retorn”, de Manuel Brugarolas, que va obtenir el Premi de Teatre Àngels Poch d’Òmnium Cultural 2021 i que pujarà amb la companyia Esbart de Castellar del Vallès.
El cartell teatral abraça tots els gèneres, des de la comèdia fins al drama, amb texts d’autors de primera fila, així com propostes emergents més socials. El programa s’inaugurarà el dia 21 de gener al teatre Principal amb “Quant de temps ens queda”, de Marta Buchaca, amb Lluís Villanueva, Betsy Túrnez, Marta Bayarri i Xavi Ricart. L’obra planteja que fariem si ens quedés un mes de vida. I ho fa a partir del Pere, nom en la ficció, que s’ha fet una llista de coses que voldria fer.
La proposta de la Marta Buchaca vindrà seguida d’altres que s’endinsen també en temes de l’ésser humà i les seves circumstàncies. A “Tocar Mare” (18 de març), de Marta Barceló, el duet amb Lluïsa Castell i Georgina Latre fan un viatge juntes per compartir els records més divertits i les vivències més dures. A “La trena” (20 de maig), de Laetitia Colombani, també coneixerem a dones de països diferents que comparteixen el seu desig de ser lliures. Dones que porten la veu de les conegudes Cristina Genebat, Marta Marco, Carlota Ocina i Clara Segura.
La gran producció del Lliure
També la “Yerma” de García Lorca (4 de febrer), reclama ser ella quan sent la pressió social perquè no pot tenir fills ni ser mare. La producció el Teatre Lliure de la tragèdia lorquiana porta el segell del seu director, Juan Carlos Martel, i és la primera que ha estrenat en tota la seva història de producció i exhibició escènica. “Yerma“, amb María Hervás, es reivindica com a dona i persona i “El Pare” (15 d’abril), amb Josep Maria Pou, també ho fa des de la seva vellesa davant dels seus éssers estimats. A “Hamlet.o1“, l’actor Enric Cambray serà un i tots els personatges de la tragèdia Shakespeare amb la direcció del terrassenc Sergi Belbel.
La temporada té una mirada molt social. Arriba el teatre documental “Meta” (25 de febrer), inspirat en el nadador David Meca que va creuar l’Estret de Gibraltar tres cops seguits. En aquest cas, Meca està interpretat per Ibrahima Diallo. El tàndem Xavier Bobés i Alberto Conejero (descoberts al Terrassa Noves Tendències) també recorren al mar per donar la visió d’uns nens que no l’han vist mai (11 de març). I sense mar, però voltant pel territori i fent parada ve Escarlata amb “Quan els crancs portin talons” (5 de març), per relatar la història d’una parella que volia canviar el món a través del circ. Les propostes de teatre més social es tancaran amb Kadia Faraux i “Los extranjeros“ en el que participen joves de Terrassa.
La programació, que va ser presentada ahir per la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, es completa amb espectacles d’entitats.Òmnim Cultural presentarà l’estrena de l’obra premiada en el certamen teatral dedicat a l’actriu Àngels Poch. És “El retorn” (5 de febrer) i està a càrrec de la companyia Esbart Teatral de Castellar del Vallès. El text de Manuel Brugarolas posa a escena el xoc emocional entre antics amics de joventuts, pertanyents a diferents ètnies de Bòsnia-Herzegovina. També arriba un nou cicle de Set de Teatre amb les companyies amateurs. L’oferta no s’oblida de l’oferta familiar que conté tres espectacles que porten el títol “Bianco“, La gata que volia canviar la història” i Sóc la teva Físicah“.
La temporada torna a reserva espai pel festival de Dansa Metropolitana (11, 12 i 19 de març) amb les companyies Big Bouncers, Gastón Core i David Ymbernon.