Terrassa

L’Ajuntament inicia la taxació del Vapor Ros prèvia a la seva expropiació

El tràmit inclou la relació de béns i drets afectats pel desenvolupament de la modificació puntual del POUM d’aquest àmbit

El Vapor Ros és titularitat de la Generalitat i passarà a mans municipals/ Nebridi Aróztegui

L’Ajuntament fa un pas més per protegir i conservar la nau i les edificacions auxiliars del Vapor Ros perquè, en un futur, sigui un gran equipament cultural i cívic del centre de Terrassa i, així, contribuir a preservar els seus valors històrics i arquitectònics. La Junta de Govern ha aprovat aquest divendres inicialment el projecte de taxació conjunta dels terrenys que estan destinats a equipaments en aquesta finca. El projecte, que estarà en exposició pública durant un mes, fixarà un valor de la finca  com a pas previ a la seva expropiació.

L’expropiació d’aquest àmbit és possible gràcies a la seva afectació prevista en la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de l’àmbit del Vapor Ros, aprovada definitivament per la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona el passat 27 de setembre. Aquesta modificació defineix un àmbit d’expropiació que incorpora tres finques qualificades d’equipaments: les edificacions del complex fabril (7.292 m2) i els edificis del carrer del Portal Nou, 11 (726 m2), i 15 (2.182 m2). En total, 10.200 m2 de sostre.

Principals aspectes de la modificació puntual

La modificació puntual del POUM planteja transformar els usos del Vapor Ros per convertir-lo en un gran equipament cultural i cívic del centre de la ciutat i preservar, així, aquest conjunt fabril de principis del segle XX. A més, contempla ampliar els usos terciaris i comercials de la planta baixa de la Casa Mariano Ros, situada a la cantonada dels carrers del Portal Nou i de l’Església, i els de la finca del carrer de l’Església, 15, mantenint, però, per a ambdues peces, l’ús d’equipament en les plantes pis.

Nebridi Aróztegui

Aquest document preveu que la nau principal i les naus industrials del Vapor Ros, les edificacions del carrer del Portal Nou, 11 i 13, les plantes pis de la Casa Mariano Ros i l’edificació del carrer de l’Església, 15, es defineixin com d’altres equipaments (administratius, educatius, serveis socials i cívics, entre d’altres). Mentre, les plantes  baixes de la Casa Mariano Ros i de la finca del carrer de l’Església, 15, s’amplien a usos terciaris (oficines, comerç i restauració, entre d’altres), exceptuant els corresponents a comerç gran i mitjà, industrial i magatzem. Amb aquesta modificació puntual, s’estableixen les condicions i els paràmetres per protegir les edificacions que hi ha dins l’àmbit del Vapor Ros, preservant tant les principals construccions com el passatge existent.

Propietat de la Generalitat

L’àmbit del Vapor Ros és de titularitat pública, un cop la Generalitat va tramitar l’any 2020 l’acceptació de l’herència per part d’un particular que va deixar en aquesta administració com a hereva universal l’any 2016. Amb la modificació puntual del POUM es va assegurar que, tant la nau com les edificacions del carrer del Portal Nou 11 i 13 quedessin protegides de qualsevol iniciativa especulativa per garantir, així, l’interès públic i social de tot aquest sector.

Façana del Vapor Ros al carrer del Portal Nou. A l’esquerra, la casa Mariano Ros /Nebridi Aróztegui

La Casa Mariano Ros, també afectada per aquest àmbit, és propietat de la Fundació Sant Llàtzer.

Els darrers anys, l’àmbit del Vapor Ros no ha sofert cap transformació urbanística, amb la consegüent degeneració de les edificacions existents, amb més d’un 80% del seu sostre avui sense activitat. Aquest any, a requeriment de l’Ajuntament, la Generalitat ha fet obres de millora per sanejar l’antic complex industrial, retirant les antigues cobertes de fibrociment i substituint-les per planxes metal·litzades que garanteixen l’aïllament i la seguretat estructural. Amb tot, encara queda pendent de fer els treballs de reparació dels tancaments exteriors dels edificis, una actuació que caldria executar abans que l’Ajuntament pugui adquirir la nau i les edificacions auxiliars.

Un àmbit de 6.000 m2 ple d’història

Tant el Vapor Ros com la Casa Mariano Ros són finques catalogades dins el Pla Especial de Patrimoni Històric Artístic Ambiental de Terrassa. El Vapor Ros és un antic conjunt fabril que conté una nau industrial, restaurada per l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1907, i unes construccions auxiliars que estan repartides a la part sud de l’interior de l’illa delimitada pels carrers de la Font Vella, del Puig Novell, del Racó, de l’Església i la plaça Vella.

D’altra banda, la Casa Mariano Ros és una finca dissenyada per l’arquitecte Miquel Curet, que data de l’any 1874, i que és de planta baixa i dos pisos. El juny de 1974 el seu propietari va llegar-la a la Fundació Sant Llàtzer de Terrassa. La finca, doncs, va ser residència del propietari de l’antiga fàbrica i, també durant uns anys -fins a l’abril de 2010-, va acollir el Casal de Gent Gran Anna Murià.

L’Ajuntament inicia la taxació del Vapor Ros prèvia a la seva expropiació
To Top