Terrassa

Així es va gestar la victòria de Ben El Fassi a Terrassa

El candidat a síndic va obtenir quasi el 37% dels vots populars

Ben El Fassi, emocionat dijous al saló de plens / ALBERTO TALLÓN

Va arrasar. En un cop de sorpresa, Mustapha Ben El Fassi va guanyar aquest dijous la votació a síndic de greuges de Terrassa. La recollida de suports s’obria als ciutadans i tots els empadronats a Terrassa majors de 16 anys podien votar un dels vuit candidats. L’educador social i expresident de la Comunitat Musulmana de Terrassa va saber mobilitzar el seu electorat i va aconseguir 1.220 vots, gairebé el doble que el segon candidat, Pau Cónsola, qui era considerat en el món associatiu local el principal favorit. La victòria de Ben El Fassi va ser aclaparadora al districte 2, amb 560 suports. Tot apunta que Mustapha Ben El Fassi substituirà, doncs, Isabel Marquès en el càrrec. La Junta de Portaveus municipals valorarà l’elecció, que serà sotmesa al Ple de gener.

El cens era de 188.366 persones. Era un “cens viu” i únic. Qualsevol terrassenc podia votar en quelsevol centre cívic i qualsevol persona que aquest dijous mateix s’empadronés a Terrassa podia exercir el seu dret a participar en els comicis. Va votar l’1,76% del cens. En total, Ben El Fassi va obtenir el 36,70% dels vots.

“Està clar. Ha arrasat”, indicava un altre candidat inclús abans de començar el recompte. El triomf de Ben El Fassi va ser resultat d’un moviment continuat en tot el dia a bona part dels districtes, però això era la culminació d’un treball lent de feia setmanes. En el districte 2, al centre cívic de Ca n’Anglada, aquest dijous es podia pot parlar de més que un degoteig.

S’havia de votar marcant amb una creu el candidat avalat. Pau Cónsola figurava com el favorit en les tertúlies de l’associacionisme terrassenc, que és on acostumen a ventilar-se processos com aquest. Sí, podia votar tothom, però el més probable era que guanyés qui més egarencs mobilitzés en el teixit associatiu, el més prest a participar en la jornada. No obstant això, el suport col·lectiu, com una sola persona, a Mustapha Ben El Fassi va resultar determinant.

Papereta amb les imatges i els noms de tots els candidats / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Mustapha Ben El Fassi ha treballat amb la síndica. Ho va recordar dies enrere en una presentació pública de candidats, quan va destacar el seu bagatge en associacions i es va considerar com a pont entre dues cultures . Partidari “de la interacció amb les institucions del país que t’ha obert les portes”, assegura: “Si no caminem junts, no podrem fer res. El síndic no és Superman ni pot fer màgia, però sí que pot treballar amb tothom, estar al peu del canó”. Mustapha Ben El Fassi subratllava que la seva feina, si era elegit al capdavant de la sindicatura, consistirà bàsicament a “escoltar, contrastar informació i actuar”. Aposta per la proximitat i per dedicar molts esforços a defensar la gent gran. “A Terrassa hi ha més de 38.000 persones majors de 65 anys”, recorda.

Incidències

“Això per a què és?”, pregunta dijous al matí un veí a les dues funcionàries que estaven al càrrec del control de les votacions al centre cívic President Macià, un dels set punts, tants com districtes, habilitats a la ciutat per a aquests comicis singulars. Les funcionàries van ser explícites: allò era “per escollir el defensor del poble de Terrassa”. I van facilitar informació al ciutadà curiós. Al seu costat, dues persones intentaven votar, però van sorgir problemes tècnics. Una d’elles, amb pressa, va desistir. Estava empadronada a Terrassa, però no apareixia en el llistat.

A banda d’aquestes incidències, l’Ajuntament va afirmar que la jornada electoral s’havia desenvolupat amb normalitat. Va començar a les 9.30 hores i va acabar a les 20. L’oficina condicionada al centre cívic Montserrat Roig, a Ca n’Anglada, era un formiguer durant el matí. I si saltava la sorpresa? I va saltar.

Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, va presidir a partir de les 21 hores la reunió de la comissió de seguiment del procés.

L’estable aposta per Cónsola, aspirant que no havia amagat el caire continuista de la seva candidatura, romania en alguns moments. Cónsola havia guanyat en el districte 1 (237 vots) i Ignasi Puig s’havia col·locat segon (199), amb Manel Pérez tercer (166) i Mónica Olmo quarta (129). I Ben El Fassi? l’expresident de la Comunitat Musulmana de Terrassa passava en aquest districte a la cinquena posició, amb 100 suports.

Cues

Les actes del districte 1 van ser les primeres que es van obrir i amb els resultats desgranats pel tinent d’alcalde Isaac Albert alguns dels presents en el saló de plens van pensar que aquesta anava a ser la tendència de les aigües fins a la desembocadura. Però en l’ambient volaven incògnites i rondaven comentaris, cada vegada més fundats en l’experiència recollida en els col·legis: en la resta de districtes la cosa no anava així. Sobretot, en el 2, el de Ca n’Anglada i, en menor mesura, en el 4. En algunes franges, al migdia i després de les 19 hores, hi havia cues de votants en aquests centres. Molts eren d’origen marroquí. Els observadors de Mustapha Ben El Fassi orientaven, informaven.

La síndica actual, Isabel Marquès, votant a la plaça Didó / NEBRIDI ARÓZTEGUI

En el procés van votar 3.324 persones, més que en els anàlegs de Barcelona. I aquí va estar una de les claus d’interpretació electoral: va votar molta més gent de l’esperada, i l’esperada era la mobilitzada pels candidats en el seu entorn, sobretot l’associatiu. Ben El Fassi va guanyar en tots els districtes menys en l’1 i en el 5 amb un col·lectiu de suport ferm, sòlid, amb la idea clara, sense fissures, que s’havia gestat en les últimes setmanes sense escarafalls.

Es van llegir els resultats del districte 1. Després, el del 3, el 4, el 5, el 6, el 7. En el districte 4, Ben El Fassi va aconseguir 143 suports, més del doble que el seu perseguidor, Cónsola (61).

“Falta el 2 encara”. Qui havia de transportar les actes de Ca n’Anglada a l’Ajuntament no arribava. El col·legi havia tancat més tard. Faltava el 2, faltava la guinda del pastís. Ca n’Anglada, Montserrat, Torre-sana, Vilardell.

Isaac Albert valorava la jornada, la “consolidació del procés participatiu”. En l’anterior havien participat 1.887 persones. A les 22 hores, el tinent d’alcalde va informar del recompte de vots: Mustapha Ben El Fassi, 1.220; Pau Cónsola, 655; Manel Pérez, 480; Ignasi Puig, 279; Mónica Olmo, 285; Cristina Valverde, 332; Miriam Boira, 38, i Joan Enric Latorre, 22.

Mustapha va ser dels primers a arribar al saló de plens per al recompte. Pau Cónsola va entrar amb el recompte començat. No calia esperar el final. Es va adreçar al lloc on era Ben El Fassi i es va abraçar amb ell.

Així es va gestar la victòria de Ben El Fassi a Terrassa
To Top