L’Orquestra de Cambra Terrassa (OCT) 48 sempre té alguna carta amagada, una sorpresa per oferir. Aquesta vegada se l’ha guardat per al concert de Nadal que farà aquest diumenge (18 hores) a l’Auditori Municipal, el seu espai de residència. La formació estrenarà “Jesús infant adorat pels pastors”, una obra de Giovanni Battista Sammartini (Milà, 1701- 1775), que va ser compositor, organista, mestre de cor i mestre de música del barroc i del classicisme. La presentació donarà pas a fragments del “Messies” de Händel i a Nadales tradicionals amb versió d’Albert Guinovart.
El director de l’orquestra, Quim Térmens, ha explicat que “ens venia molt de gust fer un concert amb el ‘Messies’, però no solament. Aquesta obra magna de Händel s’estén gairebé a tres hores. Així que hem optat per fer una selecció de fragments i completar-ho amb altres obres i autors al principi i al final de l’audició”.
Térmens es mostra il·lusionat amb la tria de l’obra de Sammartini. “És una estrena absoluta a Terrassa i Catalunya perquè serà la primera vegada que s’interpretarà a l’escenari. Ens fa il·lusió perquè és fruit d’una recerca sobre peces del barroc que evoquen el Nadal. I buscant i llegint vaig trobar aquesta obra que fa referència a l’adoració dels pastors al Nen Jesús. És una obra plenament barroca, molt bonica, que sona a la suma de Händel, Corelli i Vivaldi”.
Sammartini, a diferència dels compositors citats, ha passat als nostres dies de manera més discreta, especialment perquè la seva biografia és escassa i la majoria de les seves obres han arribat a través de còpies i autògrafs. El que si ha transcendit, a través dels estudiosos, és que va assolir una fama reconeguda com a compositor de música sacra i fou molt actiu treballant en esglésies i orquestres per obra sagrada. Les seves simfonies desprenen un estil expressiu, dúctil, original i dinàmic.
Tot plegat fa que l’obra escollida per l’OCT 48 per obrir el repertori casi com un anell al dit amb el qual vindrà després, que seran fragments del “Messies”, una de les obres més populars de Händel, sobretot pel seu cor “Al·leluia”. La composició s’inspira en el text de Charles Jennens que està format per fragments de la Bíblia, on parla i reflexiona sobre episodis relacionats amb la vida de Jesús.
Les Nadales de Guinovart
El concert acabarà amb Nadales populars amb versió d’Albert Guinovart, un dels pianistes i compositors més representatius de l’escena catalana actual. Som les famoses “El desembre congelat”, “El dimoni, esquat” i “Fum, fum, fum” però versionades amb la creativitat artística del músic català. Térmens remarca que “Guinovart és molt especial, té un llenguatge propi. Les tres cançons que farem transmeten un llenguatge molt fresc i molt directe. Tant et pot provocar la tristesa com el somriure”.
Barroc i modernitat; clàssic i contemporani. A l’OCT 48 li agrada ampliar mirades perquè el públic pugui enriquir-se. En aquesta cita musical de Nadal, la formació ve acompanyada de la Coral Cantiga i amb la nova direcció de Montserrat Meneses que ha agafat el relleu fa poc. Térmens explica que “tot anirà com una seda perquè ja ens coneixen per la professió. La Montse compte amb una gran expertesa en formacions corals”. Orquestra i cor es completen amb les veus de Mireia Tarragó, soprano, i Tanit Bono, mezzosoprano.