Cultura i Espectacles

Tribut a Bob Dylan, el músic i poeta social

La banda d’homenatge actuarà el dissabte a la Nova Jazz Cava

El guitarrista i cantant Ton Torné, de Terrassa

El grup The Dylan’s ve de la comarca de la Garrotxa, d’Olot, i està integrat per Roger Mas i Ton Torné, ambdós a la veu i a la guitarra, i Jordi Figueres, al baix, i David Espuña a la bateria. Torné i Figueres són de Terrassa, però fa uns anys van canviar de residència i es van traslladar a la ciutat olotina. Tots compten en una àmplia experiència en l’ambit musical, en formacions diverses, entre aquestes la que s’anomena Plomb i que també va pujar a l’escenari de la Nova Jazz Cava.

The Dylan’s revisita el temple del jazz local aquest dissabte per oferir i compartir un concert de tribut a Bob Dylan, un dels músics amb més carisma social especialment entre les dècades dels 60,70 i primers dels 80. El músic i guitarrista Ton Torné ha avançat com serà aquest tribut. “Tocarem versions dels seus temes en un format molt elèctric pel tipus d’instrumentació del nostre grup. Els temes tenen dates diferents, encara que els escollits estan entre els anys 60 i 80”.

La banda de tribut a Bob Dylan va ser una iniciativa de Roger Mas i es va crear just en acabar la pandèmia. Per a Roger, el músic de Duluth (Minnesota) és el seu ídol i atresora tota la seva discografia que és densa i llarga perquè ja ha complert seixanta anys de carrera”. Torné explica que “ell és l’inspirador i l’ànima del grup perquè és un autèntic fan”.

Els que l’acompanyen no es queden enrere en venerar un dels ídols del folk i rock que durant molts anys va acompanyar a les generacions dels 60. Torné és explícit. “A mi m’agrada molt Dylan perquè és un músic que va saber connectar molt bé amb col·lectius amplis a través de les seves lletres poètiques i alhora reivindicatives. I després perquè va ser un músic que es va reinventar i obrir a altres ritmes perquè es va nodrir de companys molt bons”. Torné afegeix que és complicat triar algun tema però en cita a dos. “Shelter from the storm” (“Refugi per a la tempesta” i “Simple of twist of face” (“Simple gir del destí”). Cal dir que la primera està entre les 20 més escoltades del cantant de Minnesota.

El guitarrista terrassenc va descobrir la potència de Bob Dylan a través del concert benèfic per Bangladesh, impulsat per George Harrison i Ravi Shankar el 1971 al Madison Square Garden de Nova York. Aquest concert, el primer solidari de la història musical, va comptar amb la participació d’Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston, Leon Russell i Boy Dylan, entre altres. Torné va escoltar el disc perquè era i és un fan dels Beatles (hi havia Georges Harrison i Ringo Star) i a partir d’aquí va anar seguint a Dylan fins avui.

Fins llavors, Torné havia taratejat “Blowin’in the wind” (“Bufant al vent”), la mítica cançó de protesta de 1963 que cercava respostes a preguntes de temes relacionats amb la pau, la guerra i la llibertat. Metafòricament es volia dir que ningú sabia, volia o donava justificació al què a les injustícies. El tema, que segueix encapçala la “play list” de Dylan, va ser un himne als drets civils en la dècada dels 60.

Tribut a Bob Dylan, el músic i poeta social
To Top