L’EUIT, l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa, està d’enhorabona. Dues de les seves docents, les doctores Sílvia Poveda i Marta Gorina, han rebut sengles guardons gràcies als seus treballs. Poveda va ser guardonada en la vuitena edició dels premis que entrega la FUDEN, la Fundación para el Desarrollo de la Enfermería mentre que Gorina va ser reconeguda amb el Premi Extraordinari de Doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Poveda, docent del grau en Infermeria de l’EUIT, va ser reconeguda per la FUDEN en la categoria de tesi doctoral pel seu projecte titulat: “Barreras en la gestión de las voluntades anticipadas en urgencias y emergencias. Conflictividad ética derivada”. “Aquest premi representa una gran satisfacció a nivell personal i professional i és un reconeixement a la feina que hem fet durant quatre anys, no només jo, sinó també la meva directora de tesis i tots els companys i les infermeres que han participat en el projecte”, va explicar.
Comenta que, la seva tesi “a través d’una metodologia mixta, fent una convergència de la metodologia la qualitativa i la qualitativa, ha tingut l’objectiu d’identificar les barreres i els conflictes ètics que tenen les infermeres i els metges de les seccions d’urgències al gestionar les voluntats anticipades de les persones que atenen”. A més, també van analitzar les actituds i els coneixements dels professionals i les variables que es “correlacionaven amb unes bones actituds dels professionals vers el respecte de les voluntats anticipades”.
Els resultats d’aquesta investigació s’ha publicat en tres revistes reconegudes del sector, en l’àmbit internacional, com és el cas de “Nursing Ethics”, BMC Medical Ethics” i Worldviews on Evidence-Based Nursing. A més, també se n’ha fet ressò la revista “Bioètica i Dret”, de la Universitat de Barcelona. Poveda recorda que aquest és un camp que “fa anys que fem les infermeres, però no es visualitza en la societat en general” i aquest guardó pot servir per fer valdre “tot el treball i l’esforç que fem les infermeres en el camp de la recerca”.
Curs acadèmic
Per la seva banda, Gorina, també docent del grau en Infermeria de l’EUIT, ha vist premiada la seva tesi, que corresponia al curs acadèmic 2019-2020. El seu treball porta per títol “Educación para la salud desde atención primaria a personas con pluripatología crónica: diabetes mellitus II, hipertensión arterial e hipercolesterolemia simultáneamente”.
“La tesi consistia a crear un programa d’educació per a la salut, liderat per infermeria, i dirigit a persones amb pluripatologies cròniques”, va manifestar Gorina. A causa d’un atac informàtic a la Universitat Autònoma de Barcelona, es va atorgar ara un premi que ella va defensar al curs 2019-202 i, per tant, afirma que “no m’ho esperava.
Considera que, professionalment, el seu treball pot ajudar als pacients com un tot. “Una de les coses que passen és que tenim tendència a mirar les persones de maneres molt fraccionades, la que té diabetis, per una banda, la que té hipertensió per una altra, i aquesta tesi proposa mirar les persones amb diferents problemes”, assenyala, i afegeix que “això permet als professionals tenir una eina que abans no la tenien.
Recorda que aquestes tres afectacions, la diabetis mellitus II, la hipertensió arterial i la hipercolesterolèmia, “són els problemes de salut crònics més freqüents en el nostre entorn” i explica que va decantar-se per aquesta temàtica perquè “en aquell moment treballava a atenció primària i em trobava amb moltes dificultats i tot era molt ajustat” a les necessitats dels pacients i “va néixer d’aquí, de la necessitat i de l’experiència del dia”.
Tant Sílvia Poveda com Marta Gorina van iniciar els seus estudis d’infermeria quan depenien de la Creu Roja. Amb el temps, ambdues han passat a formar part de l’equip docent de l’EUIT.