Un panell fet amb residus plàstics i un bloc de terra additivat amb midó de l’arròs. Aquests són els dos projectes guardonats en la primera edició dels premis als millors treballs de fi d’estudis de la Càtedra UPC- Grupo Construcía, que s’han lliurat aquest dimecres a l’Eseiaat de Terrassa, on la càtedra té la seu.
El primer projecte reconegut per aquesta càtedra entre la universitat i l’empresa pionera en construcció circular correspon al treball de fi de grau de Marta Monteverde. L’estudiant de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) ha dissenyat un procés industrial per recuperar grans quantitats de residus plàstics i fabricar-ne uns panells anomenats PlasticPLA. “Amb el meu treball demostro que són apropiats per al disseny interior, domèstic i comercial, i també per al disseny de mobiliari“, ha explicat l’alumna, que ha fet un prototip d’una taula elaborada amb aquests panells i que assegura que el negoci és viable i que en cinc anys ja generaria beneficis. L’estudiant, però, reconeix que les propietats mecàniques d’aquest material són inferiors a les dels que pretén reemplaçar i per això, “cal valorar-ne l’aptitud per a cada aplicació en concret”, diu.
L’altra iniciativa guardonada es basa en la millora de les propietats i l’estabilització dels blocs de terra per a la construcció mitjançant la incorporació d’un gel vegetal extret del midó de l’arròs, “un recurs renovable i abundant que permet replicar les peces d’una manera senzilla”, destaquen des de la càtedra. És el projecte de treball de fi de màster de Kidzia Sandoval, estudiant de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) i la idea està pensada per a la construcció d’habitatges per a sectors socials vulnerables, que viuen en àrees sense recursos i on el cultiu de l’arròs és habitual. “D’aquesta manera els blocs es poden additivar sense materials que emeten CO2 com el ciment”, ha destacat la tutora del treball, Antonia Navarro, que també ha valorat que els maons fabricats amb aquest mètode es podrien “tornar a la terra” quan acabés el seu cicle de vida.
L’autora del treball assegura que aquests blocs tenen una alta resistència a l’aigua i a la compressió. Al juliol, van aplicar el mateix mètode per al revestiment (no com a blocs) en edificis d’una petita localitat de Mèxic i “tot i les inclemències climàtiques, està resistint”, ha detallat Navarro.
Ambdues estudiants han rebut un xec de 1.000 euros en un acte en què també s’ha fet balanç del primer any de la Càtedra UPC- Grupo Construcía, presentada el gener passat.
Núria Forcada, codirectora de la càtedra, ha explicat que aquesta ha arribat a vuit escoles diferents de la UPC, que s’han organitzat diverses conferències en congressos i que estan redactant diverses propostes per presentar a les convocatòries de projectes d’investigació del programa Horizon Europe. En el marc de la càtedra, s’han ofert pràctiques empresarials a estudiants, s’ha col·laborat en la direcció de diversos treballs de fi d’estudis i s’està desenvolupant una tesi doctoral. A més, el grup Construcía ha participat en l’assignatura “Lean Construction and Circular Economy Basics” de l’Eseiaat i en un màster de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona.
Les diverses accions s’han dut a terme sota els tres objectius principals de la càtedra: formació i detecció de talent; investigació, transferència de tecnologia i suport a la innovació; i difusió del coneixement. Tot plegat amb l’objectiu d’avançar cap a una indústria de la construcció que tingui més en compte la sostenibilitat i que incorpori solucions d’economia circular per aconseguir revertir xifres com el fet que la construcció sigui responsable del 25% de les emissions de CO2 embegut, com ha alertat Francisco Lendínez, codirector de la càtedra i director d’operacions del Grupo Construcía.
“Aquesta càtedra és una mostra del que ha de fer la UPC, és un clar exemple de col·laboració públicorpivada i del maridatge essencial entre món acadèmic i professional”, ha exposat Xavier Roca, director de l’Eseiaat.