Aquest divendres hi havia papallones a Terrassa. No voletejaven en l’aire de tardor. Estaven fixes. En arbres, en balcons, en finestres. Eren de tela o de cartó, o de cartolina, i així, suspeses, s’han convertit en una icona més de lluita en la jornada de commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. “Les papallones”, així eren conegudes les tres germanes Mirabal, assassinades el 1960 a la República Dominicana. Hi ha hagut, a la tarda, concentracions en tots els districtes, amb la lectura d’un manifest. En el districte 1, desenes de persones s’han reunit davant de l’Ajuntament.
“La violència masclista té moltes formes i, de totes elles, les violències sexuals són les més invisibilitzades i desconegudes”, indicava el manifest, llegit al raval de Montserrat per tres membres de la Taula de Violència Masclista. Un gran mite sobre aquestes agressions és que es cometen a l’espai públic, però la realitat és una altra: “La major part de les agressions, especialment aquelles més greus, ocorren en espais considerats privats”. I els autors són “amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers”. Més mites: “Les agressions sexuals tenen a veure amb el sexe, però la veritat és que tenen més veure amb l’exercici del poder”.
L’escrit denunciava “la cultura de la violació” i demanava a les administracions més recursos “per poder continuar treballant en la prevenció de les violències sexuals” i una nova cultura de la llibertat “on el consentiment estigui en el centre, i on tothom tingui la llibertat de practicar sexe tan sovint com vulgui, però també el dret de rebutjar fer-ho”.
El record a les víctimes, en especial a les 79 dones assasssinades a Espanya enguany, amb menció a les dues germanes terrassenques mortes a mans de familiars al Pakistan, ha centrat bona part dels discursos abans d’una performance i entre una pancarta que resava “No soc propietat teva” i altra que clamava “per les que no hi són”, però també “per les que seguim sent-hi”. “Gràcies per no defallir”, ha dit l’alcalde, Jordi Ballart.
Actes
El programa de commemoració, amb el títol genèric de “#NiUnaMes”, inclou unes 50 activitats i no es deté amb els sentits homenatges d’aquest divendres. Hi haurà més cites en els pròxims dies.
Aquest dissabte, per exemple, està prevista una xocolatada solidària amb rondallaire infantil a les Hortes dels Frares, al parc de Vallparadís, a càrrec de L’Embarral. Serà a les 11 hores. De 16 a 20, la plaça del Progrés acollirà un acte contra la vulneració del dret a l’educació de les nenes afganeses, i a les 19 hores s’escenificarà una obra de teatre, “Silenci…és vota”, a la sala de teatre Joan XXIII.
Més actes: aquest diumenge, a les 12 hores, actuació artística de tabaleres dels Diables de Sant Pere Nord i el Grup de Dones del barri a la plaça del Primer de Maig; i dilluns, una taula rodona a l’Escola Universitària d’Infermeria sobre la lluita contra la violència (de 15 a 16.30 hores) i una xerrada (20 hores) al casal cívic de Ca n’Aurell.