Desenes d’interessats, experts i encuriosits han assistit aquest dissabte a l’acte de cloenda de la 27a Setmana de la Ciència de Terrassa, que s’ha celebrat a l’Auditori Municipal. Les protagonistes de la celebració han estat dues dones científiques, que apropen les seves disciplines a públics ben variats: La Doctora Rosa Casafont, experta en neurociència, i la youtuber i divulgadora científica Rocío Vidal, més coneguda com a “La Gata de Schrödinger” a les xarxes. L’acte organitzat pel Servei d’Universitats, ha volgut portar a l’escenari a dues dones de diferents generacions i diferents disciplines que considera convidades “de luxe”.
Un dels objectius de la Setmana de la Ciència i la seva programació és fer els descobriments i el coneixement accessibles per a tothom. La Doctora Casafont, amb la seva conferència “Conèixer el cervell desperta el nostre potencial”, ha defensat que “no saber és una oportunitat per aprendre” i que “conèixer com funciona el nostre cervell ens aporta coneixement”. Durant la seva intervenció, ha explicat de manera pràctica com funcionen les nostres connexions neuronals. “Si em vaig repetint que no puc fer una cosa, el pensament s’acaba automatitzant. En canvi, si reforço un pensament més agradable, podem fer canviar les neurones i fer que el sentiment negatiu desaparegui gairebé del tot”, afirma.
Rocío Vidal va estudiar un màster en comunicació científica i avui ha viatjat des de Madrid per acostar la seva disciplina als terrassencs. La youtuber que aplega més de mig milió de subscriptors té com a objectiu apropar la ciència al públic jove i explica que crear contingut sobre ciència a internet s’ha acabat convertint en la seva feina. Tot i la seva estima per la seva professió, considera que les dones encara tenen moltes barreres en el món científic: “jo m’hi trobo cada dia, tinc sempre molts comentaris negatius als meus vídeos, de gent que em menysprea o desacredita perquè soc una dona”.
La Setmana de la Ciència d’enguany ha estat centrada en el concepte de la innovació. És per això que, durant els últims dies, a la ciutat s’han estat celebrant conferències i activitats centrades en els nous descobriments i la innovació en diferents àmbits de la ciència. En total, Terrassa ha acollit 26 activitats diferents per fomentar l’interès per la ciència.
Les activitats estan organitzades pel Servei d’Universitats de l’Ajuntament de Terrassa, l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional, el Consorci Sanitari de Terrassa, la BCT Xarxa, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Museu de Terrassa i l’Agrupació Astronòmica de Terrassa.