Terrassa

Com sonava l’església de Sant Miquel el segle VI?

Enginyers, historiadors i musicòlegs investigaran com sonaven els rituals funeraris a Sant Miquel i faran una recreació virtual de l’interior de l’església i de la seva sonoritat. Es tracta d’un projecte innovador centrat en la Seu d’Ègara

L’església de Sant Miquel, la peça més singular del conjunt monumental / Alberto Tallón

Durant molts anys es va mantenir la creença que l’església de Sant Miquel, la capella situada al centre del conjunt monumental de la Seu d’Ègara, entre Sant Pere i Santa Maria, tenia una funció baptismal. Així li ho va atribuir Josep Puig i Cadafalch. Les excavacions, però, van posar al descobert l’antic baptisteri de Santa Maria, i la descoberta de les tombes a Sant Miquel va determinar que en realitat era un edifici funerari. Uns anys després d’aquella revelació i quinze segles de la construcció de la seu Episcopal del Bisbat d’Ègara, les noves tecnologies ens permetran ara veure i escoltar com sonaven els rituals funeraris a l’interior de l’església.

La recreació del so de Sant Miquel es farà des d’un projecte de la Universitat Complutense de Madrid (musicologia) i la Universidad Politècnica de Madrid (enginyeria), en col·laboració amb el Museu de Terrassa (historia de l’art i arqueologia). Els professionals investigaran els rituals religiosos del segle VI a Sant Miquel. Es tracta d’un projecte singular i innovador, una iniciativa de recerca que analitzarà la sonoritat de l’espai religiós, els cants que acompanyaven els rituals funeraris i la música que els acompanyava.

L’estudi coral culminarà amb una recreació virtual del so a l’interior de l’església de Sant Miquel durant el segle VI i permetrà també veure com era l’edifici funerari.

L’estudi acústic és una de les peces de valor que incorporarà la candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco. Serà, alhora, un element de projecció del conjunt monumental en la recta final del procés per ser reconegut com a Patrimoni Mundial. El projecte es presentarà aviat i els treballs es desenvoluparan els mesos vinents.

De les tres esglésies que integren el conjunt monumental de la Seu d’Ègara, la de Sant Miquel destaca en el pla de l’acústica com la més significativa per la seva activitat -acollia els rituals funeraris del bisbat d’Ègara- i per l’espectacular conservació de la seva arquitectura original, de clara influència oriental. Es tracta d’una capella cementirial destinada a l’enterrament i la litúrgia dels difunts. L’església estava dedicada en origen a Sant Vicenç màrtir.

Sant Miquel és l’única església de les tres que manté gairebé intacta l’estructura espacial del segle VI, en un conjunt monumental que va experimentar ampliacions romàniques i canvis posteriors. Avui, Sant Miquel és el millor exemple que resta dempeus a Catalunya d’arquitectura anterior al romànic, un dels millors de l’Europa Occidental.

La candidatura

L’estudi acústic és una aportació pionera a la candidatura de la Seu d’Ègara, que va iniciar el procés per a ser Patrimoni Mundial de la Unesco l’abril de 2015. El 2019 va ser inclosa en la llista indicativa de la Unesco, i des d’aquell moment la candidatura ha treballat per la seva promoció des de tres àmbits: la recerca, l’educació i la participació ciutadana. En l’àmbit de la recerca, s’han fet estudis, publicacions i treballs, com l’actual estudi de sonoritat de Sant Miquel. L’església ja disposa d’una fotogrametria en 3D.

En l’àmbit de l’educació, el mes d’abril el projecte “L’escola amb la Seu d’Ègara” va omplir el conjunt d’estudiants amb concerts, cooperatives i fent d’ambaixadors de la candidatura. L’experiència es repetirà l’abril de 2023.

La tercera pota, la participació ciutadana, és clau per consolidar la candidatura com un projecte de ciutat. La celebració de l’any Becket, el 2021, i la creació de l’associació ciutadana TASE, que es va presentar dijous, són dos exemples de la suma entre administració i societat civil.

Durant els darrers anys, la Seu d’Ègara també s’ha convertit en un escenari més de la programació cultural de la ciutat. El festival Emotiva 22, el X Festival d’Estiu de la Seu d’Ègara OCT48, el TNT o la Diada del Patrimoni en són prova.

Una església de quinze segles que es pot visitar virtualment

L’església de Sant Miquel de Terrassa es pot visitar virtualment i de manera interactiva en 3D. L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ha creat una reproducció del temple a partir de l’escaneig làser i la fotogrametria digital. El resultat està publicat a la plataforma en línia Sketchfab, que permet consultar els arxius d’imatge en 3D de forma interactiva des de tots els dispositius i sense instal·lar cap app específica. També es pot visionar al web municipal https://www.terrassa.cat/es/esglesia-de-sant-miquel-3d.

Com sonava l’església de Sant Miquel el segle VI?
To Top