Terrassa

TASE, l’associació ciutadana que promourà la Seu d’Ègara

L’entitat, que surt de la societat civil, fomentarà el coneixement del conjunt monumental i estimularà la participació ciutadana

Acte de presentació de TASE a l'església de Santa Maria /Alberto Tallón

La candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco ja té una entitat ciutadana que promogui el projecte i estimuli la complicitat i l’estima de la ciutadania. Terrassa amb la Seu d’Ègara (TASE) s’ha presentat aquest dijous oficialment a l’església de Santa Maria, en un acte de compromís cívic amb la candidatura al que han assistit la presidenta de la nova associació, la historiadora de l’art Montse Jorba, la vicepresidenta Laia Cutrina, el director de la candidatura, Carles Sánchez i la regidora de Cultura, Rosa Boladeras. La presentació l’ha presidit l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart.

“El més important és que els ciutadans siguem conscients de la vàlua d’aquest monument”, ha comentat Montse Jorba, que ha recordat “tots els comentaris de personalitats i experts internacionals valorant l’excepcionalitat d’un conjunt tan antic, tan ben conservat, amb tantes joies i al centre de la ciutat”. L’entitat convida la ciutadania a sumar-se al projecte.

Montse Jorba, presidenta de TASE, presentant l’associació a l’església de Santa Maria /Alberto Tallón

Durant l’acte, l’alcalde Jordi Ballart ha defensat que la Seu d’Ègara “es mereix el reconeixement de la Unesco. Ja ha estat avalada pels governs de Catalunya i Espanya, i ara estem a la recta final”. El conjunt monumental es va incorporar l’any 2019 a la llista indicativa de la Unesco, que la confirma com a candidata ferma, i ara afronta la recta final de cara al reconeixement, que s’espera es concreti a partir de 2025.

En aquest procés final de la candidatura, la participació ciutadana juga un paper essencial, un requisit que la Unesco valora com a element primordial de les candidatures.

TASE és precisament l’associació implicada en la dinamització de la candidatura i avui ha volgut avançar algunes de les activitats que programa: “Farem cursos, conferències, activitats educatives i de participació ciutadana -ha explicat Jorba-. També programarem visites culturals, sortides i concerts”. La presentació, aquest mes d’octubre de la novel·la “Les cares del medalló”, de l’escriptora egarenca Tessa Julià, una obra ambientada en la Seu d’Ègara, és una d’aquestes activitats, que tindran continuïtat dijous 24 de novembre amb una conferència del director de la candidatura i doctor en història, Carles Sánchez, sobre les pintures de la Seu.

Estratègia digital per viralitzar la Seu

En paral·lel, TASE treballarà la difusió nacional i internacional de la candidatura a través de les xarxes socials. L’associació ja ha activat comptes a Instagram i a Twitter -@tasegara-, a Facebook -Terrassa amb la Seu d’Ègara-, i al web de l’entitat. Seran un vehicle de comunicació i d’informació de projectes i esdeveniments, i un canal per a implicar-se en aquest projecte de la societat civil.

L’associació TASE està integrada per historiadors, professionals de la història de l’art, veïns de l’antic Poble de Sant Pere i ciutadans de diferents àmbits implicats en la promoció de la candidatura. Es tracta d’una plataforma transversal, a la que també s’ha sumat gent jove i persones vinculades a moviments com els “Urban Sketchers“.

Visita al conjunt monumental dins del programa de Festa Major /Lluís Clotet

Des que el 2019 la Seu d’Égara va ser inclosa en la llista indicativa de la Unesco, la candidatura ha treballat la consolidació i la promoció des de tres àmbits: la recerca, l’educació i la participació ciutadana. En l’àmbit de la recerca, s’han fet estudis i publicacions com el llibre “Les basíliques de la Seu Episcopal d’Ègara: centre i perifèria”, un recull de la recerca feta els darrers dos anys.

En l’àmbit de l’educació, el mes d’abril el projecte “L’escola amb la Seu d’Ègara” va omplir el conjunt monumental d’estudiants amb concerts, cooperatives i fent d’ambaixadors de la candidatura. L’experiència es repetirà l’abril de 2023.

La tercera pota, la participació ciutadana, és clau per consolidar la candidatura de la Seu d’Ègara com un projecte col·lectiu de la ciutat. La celebració de l’any Becket, el 2021, i la creació de l’associació ciutadana TASE, són dos exemples d’aquesta iniciativa publicoprivada en la qual sumen l’administració i la societat civil.

Durant els darrers anys de la candidatura, la Seu d’Ègara també s’ha convertit en un escenari més de la programació cultural de la ciutat. El festival Emotiva 22, el X Festival d’Estiu de la Sèu d’Ègara OCT48, el TNT o la Diada del Patrimoni en són un exemple.

,

To Top