Opinió

Parar l’amenaça de la guerra nuclear

Marc Grau i Grau, president de Justícia i Pau a Terrassa

Durant els primers dies d’octubre van saltar moltes alarmes davant de la insinuació sobre una possible guerra nuclear per part del president Putin. Una guerra nuclear és un tipus de guerra on es fan servir armes nuclears de destrucció massiva.

Les persones enteses parlen de dos nivells: una guerra nuclear limitada o una guerra nuclear total. Segurament ningú pensa en una guerra nuclear total, però la sola possibilitat d’una guerra nuclear limitada a Ucraïna seria una tragèdia humana, social i històrica.

Amb pocs dies sembla que la gravetat d’aquestes insinuacions hagi perdut força, i amb ella, una manca de contundència social i popular davant d’unes insinuacions tan provocadores. Alguns experts parlen d’una guerra dialèctica, on l’únic que es pretén és espantar i guanyar posicions amb la retòrica. En canvi, altres experts no subestimen les insinuacions de Putin.

Des de l’any 1945, ara fa quasi vuitanta anys, mai ningú ha tornat a fer servir aquest tipus d’armament en una guerra. Tot i la creixent difusió de l’energia nuclear, amb objectius pacífics o militars, fins avui tothom ha tingut seny i s’ha evitat una gran i segura catàstrofe. No obstant això, què es pot fer davant de tals provocacions?

En primer lloc, cal treballar per un alto el foc immediat que acabi amb els enfrontaments i que obri un procés de negociació en línia amb els protocols signats a Minsk l’any 2015. Haurien de ser unes negociacions fetes amb la intervenció de persones mitjanceres idònies, buscant relacions personals de confiança i sota el paraigua de les Nacions Unides, les quals després haurien d’impulsar i controlar el seu estricte compliment.

Aconseguir l’alto el foc no només és responsabilitat d’alguns, és cosa de tots, tal com recorda el Papa Francesc. No podem quedar-nos tancats a casa davant d’una situació de tal magnitud, ens fa falta una mobilització local i global al mateix temps a favor de l’alto el foc i d’una negociació imminent. En aquesta línia, cal que el màxim nombre possible d’entitats i d’organitzacions cíviques i culturals d’arreu del món es facin seva aquesta crida. Altrament, el risc gravíssim d’una guerra nuclear pot posar en qüestió la mateixa supervivència de la humanitat.

To Top