Terrassa

Torna l’oposició a la pista de gel

La negativa a la instal·lació ha pres volada aquesta setmana amb la creació d’una plataforma d’oposició a les xarxes i la novetat del rebuig, per primer cop públicament, del primer tinent d’alcalde i soci de govern, Isaac Albert

Una família a la pista de gel el Nadal de 2021 / Nebridi Aróztegui

Terrassa tornarà a tenir una pista de gel a la plaça Nova per Nadal i ho farà, aquest any, envoltada d’una polèmica que ha agafat volada aquesta setmana. Una plataforma sota l’etiqueta @pistadegelTRS rebutja la instal·lació de la pista, la qual considera “un despropòsit” donat que, afirma, consumirà “24.900 litres d’aigua” i emetrà “10 tones de CO2”.

La novetat més important, però, és el posicionament d’ERC i en concret del primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, que s’ha sumat a l’oposició a la pista. “Les llums de Nadal són un element tradicional, fan Nadal, i la despesa energètica és assumible. Una altra cosa és la pista de gel -ha dit- que genera contradiccions i un missatge equivocat en un moment com l’actual. Entenc que la pista no és convenient, no toca”.

Element dinamitzador

El soci de govern es desmarca, doncs, de la decisió de l’executiu de tirar endavant la licitació de la pista de gel. El procés està en marxa i l’adjudicació del contracte per a la instal·lació és imminent.

ERC, explica Albert, ha expressat en el si del govern municipal que “no compartim” la pista de gel. Els republicans coincideixen, però, amb els socis que la pista és “un element dinamitzador potent. Això no està en qüestió. Genera moviment, fa que la gent no marxi de Terrassa, que surti al carrer, i és un element que ajuda a atraure persones d’altres municipis”.
Albert sosté que, aquest any, factors com “l’increment de la factura energètica fa que avui els contres pesin molt més que els pros. Suïssa -afegeix- ha decidit que si la temperatura no baixa dels 0 graus no obrirà les pistes de gel”.

Dues patinadores, en primer pla, a la pista el Nadal de 2021 /Nebridi Aróztegui

El polític diu assumir “la contradicció que pot suposar defensar les llums de Nadal” i no la pista de gel, però insisteix en el fet que “la pista de gel és un element prescindible i compensable” amb altres activitats nadalenques i populars.

En un vídeo, la plataforma opositora Pista de Gel de Terrassa posa l’accent en la crisi energètica i la dificultat de les famílies per fer front a la factura dels subministraments. “El 2021 un 16% de les famílies de Terrassa no van poder escalfar casa seva”, afirma.

Els contraris a l’equipament consideren que “en un context d’emergència climàtica, on la pobresa energètica s’ha doblat en l’últim any, la pista de gel té un cost de 56.571 euros i una despesa energètica equivalent a l’energia de set habitatges durant tot un any”.

Per defensar el seu posicionament, els detractors de la pista aporten algunes dades. Expliquen que per omplir la pista “es necessita una despesa de 24.900 litres d’aigua”, que és “contaminada amb un congelant anomenat monopropilenglicol, altament tòxic”. I xifren en 39.800 litres la despesa d’aigua per mantenir la pista de gel, de 400 metres quadrats.

L’expedient

A les crítiques a la pista s’ha sumat un any més el Partit dels Socialistes de Terrassa (PSC). Els seus regidors comparteixen el rebuig a la pista i Javier Garcia, exregidor, ha acusat ERC de desmarcar-se de la instal·lació, però signar l’expedient per a l’adjudicació de la pista.

Una resolució d’inici de l’expedient de contractació, impulsada per la regidoria de Comerç, li ha recordat Albert, que el regidor d’Hisenda ha de signar: “Signo tots els expedients de contractació i adjudicacions” i afegeix: “la vida, com bé saps, no és mai fàcil”.

1.800 descomptes

La pista de gel va ser l’activitat més popular de la campanya de Nadal a la ciutat el 2021, tret de la cavalcada de Reis, l’esdeveniment més concorregut de Terrassa.
Segons les dades fetes públiques per l’Ajuntament, 12.545 persones es van encaixar els patins i van gaudir d’una divertida sessió de lliscades sobre el gel durant les setmanes en què la instal·lació va ocupar la plaça Nova, després que la pandèmia obligués a suspendre activitats nadalenques durant dos anys anteriors.

La pista de gel va ser l’activitat més concorreguda del Nadal de 2021, tret de la Cavalcada de Reis/ Nebridi Aróztegui

Durant les darreres festes, 1.800 persones de les 12.545 que van patinar ho van fer amb descomptes lliurats pels comerciants. La campanya promocional del comerç va funcionar com a estímul per desplaçar a la ciutadania al centre de la ciutat a gaudir de l’ambient nadalenc i les activitats de la programació.

També hi va haver descomptes al Trenet als barris, al que hi van pujar 5.486 persones. 236 ho van fer amb tiquets bescanviats pels comerços.

Si no hi ha canvis de darrera hora, la pista de gel tornarà a la plaça Nova el 2 de desembre fins al dia 9 de gener. De moment no es coneixen més detalls sobre l’activitat. L’adjudicació del contracte, que es farà els pròxims dies, i la presentació oficial de la campanya de Nadal que programa l’Ajuntament, permetran conèixer els detalls de la pista i de les activitats per a les pròximes festes.

Aquest és un Nadal especial per a la ciutadania, el comerç i les empreses, després de més de dos anys de restriccions imposades per la pandèmia i una crisi posterior, agreujada per la guerra d’Ucraïna, la pujada del cost dels subministraments i ara l’escalada dels tipus d’interès.

L’adjudicació és imminent

La licitació per a l’adjudicació del contracte de la pista de gel està en la fase final. Fonts municipals afirmen que els pròxims dies es coneixerà l’empresa adjudicatària. A banda dels 56.571,29 euros que ingressarà per l’adjudicació, la licitació calcula que amb la previsió d’ingressos per l’explotació (tiquets) s’enfilarà als 96.793 euros.

Torna l’oposició a la pista de gel
To Top