Cultura i Espectacles

Adeu a una de les grans

La coreògrafa californiana establerta a París Carolyn Carlson (1943) s’acomiada dels escenaris. Ho farà a LaFACT amb l’espectacle de poesia visual “The Tree”, inspirat en l’obra “Fragments of a Poetics of Fire”, del filòsof francès Gaston Bachelard. Una cita imprescindible per als amants de la dansa

La Carolyn Carlson Company abaixarà el teló a La Factoria Cultural de Terrassa

Aquest dissabte a les 20 hores, el públic tindrà l’última oportunitat per veure la companyia de Carolyn Carlson. La coreògrafa finalitza la seva prolífica carrera amb “The Tree”, una demostració de vitalisme i amor per la natura, un espectacle visual que sobta especialment en l’actual context mundial, que sembla més avesat al coŀ lapse i la distopia. La seva última actuació serà a La Factoria Cultural de Terrassa (LaFACT). Encara queden entrades, que es poden adquirir entre 22 i 37 euros.

La coreògrafa californiana Carolyn Carlson, establerta a París, ha creat més d’un centenar de peces on busca desenvolupar i compartir el seu univers poètic. De fet, Carlson prefereix el terme “poesia visual” a “coreografia”.

A “The Tree” (l’arbre), Carlson es basa en el llibre “Fragments of a Poetics of Fire”, del fi lòsof francès Gaston Bachelard. Tria Carlson aquestes flames poètiques per representar l’àmplia complexitat que suposen els elements naturals, amb l’esperança d’assolir un renaixement d’entre les cendres, com si es tractés d’un fènix ressuscitat.

La coreògrafa coŀlabora en aquest espectacle amb l’artista visual Gao Xingjian (guanyador del Premi Nobel de Literatura de l’any 2000), que sublima l’escenografia amb les seves pintures abstractes. Nou ballarins interpreten una poderosa expressió de vitalisme i amor per la natura en el context actual.

Carolyn Carlson es defineix principalment com una nòmada. De la llum de la seva badia de San Francisco natal va passar a la Universitat de Utah, de la companyia Alwin Nikolaïs de Nova York a Anne Béranger a França, del Ballet de l’Òpera de París al Teatrodanza La Fenice de Venècia, del Théâtre de la Ville de Paris a Hèlsinki, del Ballet Cullberg a La Cartoucherie de París, des de la Biennal de Venècia fi ns a Roubaix, Carlson és una viatgera incansable que busca sempre desenvolupar i compartir el seu univers poètic.

Mig segle a França

Va arribar a França fa ja més de mig segle, l’any 1971 com a benefi ciària de les idees d’Alwin Nikolaïs sobre moviment, composició i ensenyament. L’any següent, amb “Rituel pour un rêve mort”, escriu un manifest poètic que defi neix un enfocament de la seva obra al qual s’hi adhereix des d’aleshores: la dansa fortament orientada cap a la fi losofi a i l’espiritualitat.

Durant quatre dècades, Carlson ha tingut una infl uència i un èxit signifi catius a molts països europeus. Va tenir un paper clau en el naixement de la dansa contemporània francesa i italiana a través del GRTOP (grup de recerca teatral) del Ballet de l’Òpera de París i del Teatrodanza de La Fenice.

Ha creat més d’un centenar de peces, un gran nombre de les quals són fi tes en la història de la dansa, com “Dennsity 21.5”, “The Year of the Horse”, “Blue Lady”, “Steppe”, “Maa”, “Signes”, Writings on Water” i “Inanna”. L’any 2006, el seu treball va ser guardonat amb el primer Lleó d’Or lliurat a un coreògraf per la Biennal de Venècia.

Fundadora de l’Atelier de Paris-Carolyn Carlson a la Cartoucherie el 1999, va ser artista associada al Théâtre National de Chaillot amb la Carolyn Carlson Company del 2014 al 2016. El 2017, a més de fer una gira amb el seu repertori, la coreògrafa comença a explorar noves formes de creació, com una exposició per a museus i un llargmetratge de dansa per al cinema.

Adeu a una de les grans
To Top