El ple municipal ha aprovat en sessió extraordinària la proposta d’ordenances per a 2023 de l’equip de govern, que congela impostos i taxes per tercer any consecutiu. L’executiu de Tot per Terrassa i ERC ha exercit la seva majoria absoluta per tirar endavant la proposta fiscal i ha incorporat totes les esmenes del PSC i part de les de Junts per Terrassa, que s’han abstingut en la votació. Ciutadans ha acabat votant en contra, després que cap de les seves propostes hagin estat acceptades.
L’exercici 2023 no augmentaran l’IBI, l’IAE, l’impost de vehicles ni la taxa de residus. Els propietaris d’habitatges i immobles, però, poden veure incrementat el rebut durant 2023 fruit de la revisió cadastral.
Les ordenances de 2023 incorporen algunes novetats, com la bonificació a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que garantirà la cobertura del 50% de la despesa (amb l’aportació de totes les administracions), amb un topall econòmic. El govern ha acceptat la proposta del PSC d’eliminar el topall de 71,20 euros per kilowatt en el cas de les petites empreses i els autònoms.
El 2023 els edificis catalogats també podran acollir-se a bonificacions en l’Impost de Construccions i Obres (ICIO) i, a proposta de Junts per Terrassa, els particulars o empreses que retirin exclusivament les cobertes de fibrociment tindran una bonificació del 95% en l’ICIO.
La proposta fiscal per l’any que ve també inclou una nova taxa de comptadors, ara que Taigua s’incorpora com a operadora en la gestió del parc de comptadors. També contempla millores en la taxa de via pública per a les produccions audiovisuals i un canvi en la taxa per la tinença d’animals, que deixaran de pagar la taxa per abonar únicament l’alta al registre.
El debat
“La fiscalitat no ha de baixar, ha de ser justa i equitativa“, ha argumentat Isaac Albert, primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, durant la defensa de les seves ordenances. El polític ha recordat que l’Ajuntament afrontarà el 2023 un exercici “ple d’incerteses”, amb més ingressos, però també “més despesa que haurem de ser capaços d’interioritzar als pressupostos”. El ple dels comptes municipals se celebrarà inicialment el 30 de novembre, però el seu debat ha impregnat bona part de la sessió d’aquest matí.
Els socialistes i Junts s’han abstingut, però ho han fet amb un discurs obertament crític amb l’executiu.
El president del grup del PSC Alfredo Vega, responsable de les finances municipals l’anterior mandat, ha explicat que els socialistes comparteixen la proposta de congelació fiscal del govern, però discrepen de la gestió de les finances municipals. Vega ha advertit a Albert que “incrementar la despesa d’acord amb uns ingressos no consolidats pot embargar el futur i obligar a retallar en moments de crisi”.
El portaveu socialista ha mencionat l’increment de la despesa de personal -“era el 42% del pressupost en 2019 i el 2023 serà el 47%”, ha afirmat- i ha retret al govern “l’augment del deute. Van agafar un Ajuntament sanejat i han tingut els pressupostos més grans de la història.…què han fet?”.
Alfredo Vega ha donat unes xifres que han indignat l’executiu: “El deute municipal era de 64,9 milions el 2021 i ara és de 69,1”.
Des del govern, la portaveu de Tot per Terrassa Lluïsa Melgares l’ha acusat de mentir -“el 2019 ens va deixar l’Ajuntament intervingut“- i de fer electoralisme. La regidora ha afirmat que “ens hem gastat els diners, i ho hem fet en manteniment, neteja i seguretat, 71 milions”.
Visiblement molest, Isaac Albert ha acusat Vega de “fer trampes amb l’endeutament. El deute de l’Ajuntament augmenta en 5 milions, però el del hòlding, l’Ajuntament més les societats municipals, baixa. En els darrers 3 anys ha passat dels 132 milions de 2020 als 126,7 de 2022″.
“Les famílies estan pitjor”
Des de Junts, la portaveu Meritxell Lluís ha criticat que el govern “aprovi la mateixa congelació d’impostos de l’any passat, quan les famílies estan pitjor”, i ha qüestionat “la revolució verda, quan el que fan és reduir les bonificacions a les fotovoltaiques”. Sobre la taxa de residus, els sobiranistes retreuen al govern que no hagi abordat tampoc aquest mandat la revisió del model de gestió.
De fet, la taxa de residus ha copat part del debat de les ordenances. Els ingressos de la taxa cobreixen actualment només un 60% del cost de la recollida i el tractament, una circumstància que haurà de canviar el 2025, quan per mandat europeu la taxa haurà de cobrir el cost del servei. Els socialistes i Ciutadans han retret l’executiu que no hagi avançat en el nou model i el govern, en boca de Lluïsa Melgares, ha recordat que aquest és un treball que està fent conjuntament els municipis de la comarca, i de la mà del Consorci de Residus del Vallès Occidental i de l’Agència de Residus de Catalunya.
Ciutadans ha estat l’única formació en votar en contra de les ordenances de 2023 i ho ha fet reiterant la crítica política a la gestió dels republicans. “Sempre que ERC ha estat al govern ha treballat per apujar els impostos i ho ha aconseguit, tret del parèntesi de la pandèmia”, han insistit el portaveu Javier González i la regidora Isabel Martínez.
El grup municipal ha fracassat en el seu intent de aconseguir una rebaixa del gravamen de l’IBI, tornant al tipus de 2019, “que suposaria un descompte del 5% en el rebut i serviria per compensar els augments de la revisió cadastral”, han defensat. Tampoc ha estat acceptada la seva proposta de rebaixar del 4% a 3% el tipus de gravamen de l’impost de construccions a empreses i comerços.