El sistema educatiu avança, encara que a un pas més lent del que es voldria, en aconseguir que sigui el més inclusiu possible. Això vol dir que el sistema, i per correspondència als governs, haurien de posar les mesures adequades perquè els centres i el seu professorat pogués atendre el màxim possible d’alumnes en la seva diversitat, donat que tothom no és igual i, per tant, el seu ritme d’adaptació i aprenentatge pot ser diferent .
En aquest camí per assolir aquest model inclusiu, el departament d’Educació ha introduït el Centre d’educació especial proveïdor de serveis i recursos (Ceepsr), una nova figura que té com a missió assessorar als centres d’infantil, primària i secundària sobre l’escolarització d’alumnes que presenten dificultats per seguir el ritme de l’aula.
Educació ha atorgat aquesta funció a determinats centres a Catalunya, entre els quals hi ha Fàtima i Crespinell de Terrassa. Ambdós centres d’educació especial actuaran com a punts de referència per a la resta d’escoles i instituts de la comarca del Vallès, sempre a través de la direcció de Serveis d’Educació de la comarca i dels equips d’assessorament psicopedagògic (EAP) i els serveis d’inspecció.
Per a Fàtima, de titularitat municipal, i Crespinell, privada en règim cooperatiu, liderar el nou programa d’Educació a tota la comarca és un reconeixement i també un repte. La directora de Fàtima, Agustina Ribelles, ha manifestat que “estem molts satisfets perquè és posar en relleu la tasca de qualitat que fem a l’escola amb tots els professionals”. En el mateix sentit s’ha pronunciat la directora, Esther López, i la cap d’estudis, Vanessa Bermúdez, de Crespinell. “Estem molt contents perquè és un valor a la feina que portem a terme des de fa tants anys”.
Llarga expertesa
Fàtima ja ha complert els 60 anys i Crespinell, els 40. Són, per tant, dos centres referents en escolaritzar a infants que, per causes diverses, necessiten una atenció més personalitzada en el seu dia a dia. Tant un com l’altre, a més, han tingut equips que han apostat per sortir de l’aula i fer-se visibles a la ciutat. En aquest sentit, els dos tenen una llarga experiència en programes col·laboratius amb escoles i instituts de la ciutat.
La missió que els ha encarregat el departament d’Educació ja la feien si arribava alguna petició , però ara s’oficialitza i s’amplia a tot el Vallès. Les direccions consideren que també serà una feina de molt compromís. “Esperem que a poc a poc hi hagi una ampliació del nou recurs perquè la comarca és molt gran i , ara per ara, només hi ha la dotació d’una persona especialitzada a Fàtima i a Crespinell per fer aquesta feina”, expliquen els responsables.
Amb tot, les direccions, amb els professionals assignats, han començat a fer reunions per fer un projecte comú sobre quines són les estratègies a implantar en els centres ordinaris per aconseguir que tots els alumnes puguin aprendre en funció de les seves capacitats i condicions. Tant Fàtima com Crespinell creuen que el seu suport serà estimat donada la seva expertesa.
Les directores, que també fan docència en educació especial, sostenen que tot recurs per la inclusió és benvingut, però que va lent a diferència d’altres països. Des de Fàtima manifesten que “s’ha avançat molt en donar visibilitat a la diferència, però, com sempre, falta molt suport i recursos per arribar a una situació normalitzada”. Des de Crespinell ho resumeixen així: “Si volem edificis adaptables a tota la població, també hauríem de voler escoles adaptades a tot l’alumnat, sense renunciar a què una escola pugui escolaritzar a alumne divers”.
Companys de viatge
Tant Fàtima com Crespinell compten des de sempre amb programes compartits amb escoles i instituts de secundària. Són activitats lligades al currículum o que es completa. Fàtima, per exemple, fa projectes amb l’escola bressol Coloraines, l’escola Serra de l’Obac, l’institut-escola Pere Viver, els instituts Can Roca i Montserrat Roig, La Llar i Prodis. Per la seva banda, Crespinell té com a companys de viatge les escoles Lanaspa, Escola Pia, Sagrat Cor, els instituts Montserrat Roig i Can Roca. Alumnes d’un lloc i altres solen compartir activitats com educació física, música, plàstica, pati, sortides i festes.
També s’ha anat més enllà donat que la matèria de serveis comunitaris a la secundària fa que es promoguin altres iniciatives. Per exemple, alumnes d’FP d’Integració Social del Montserrat Roig es desplacen a Fàtima i Crespinell per fer suport educatiu. Del conjunt de centres col·laboratius, l’institut Can Roca és un dels més nous perquè també té pocs anys. El director, Daniel Garreta, considera que “totes aquestes activitats compartides són molt enriquidores perquè, a la fi, l’escola és un reflex de la societat i hi ha persones diferents. Qualsevol iniciativa que es faci és favorable per entendre la diferència i caminar cap a la normalització”.