El nou aparcament lliure, però senyalitzat, condicionat en el sector nord de l’Estat Olímpic després de la celebració del Mundial de hockey té 70 places: 53 convencionals, sis per a vehicles elèctrics, tres per a conductors amb mobilitat reduïda i vuit per a autocaravanes. Aquesta última porció de reserves ha generat un debat públic sobre la necessitat de destinar part del nou espai a aquest segment de vehicles en un sector, aquest de Poble Nou-Zona Esportiva, molt mancat de llocs per aparcar.
La controvèrsia s’ha estès per xarxes socials, però també al carrer i en àmbits de l’administració pública. Pep Simó, un usuari, va obrir el debat dies enrere amb un missatge crític: en aquesta zona, una de les que experimenten més falta d’aparcament de Terrassa, amb milers d’abonats a clubs esportius i amb milers d’usuaris que venen, molts, de molt lluny; en aquesta zona, diu, “una ment brillant decideix convertir algunes de les poques places que hi ha en un pàrquing d’autocaravanes”.
L’atleta Jaume Leiva, per part seva, defensava implícitament l’habilitació d’aquestes places i el que denunciava era, precisament, que en moltes ocasions siguin ocupades per turismes: “Tenim molts problemes, cada vegada més, per estacionar i pernoctar amb l’autocaravana i campers a les ciutats i pobles. Tot són prohibicions. Bé, tot no, a Terrassa ens han deixat places molt ben parides a la Zona Esportiva. I així estan”. I acompanyava un vídeo sobre la ocupació per part d’altres vehicles.
Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, admet que la idea de fer les reserves per a autocaravanes va ser seva: “Ho he vist a estadis quan viatges. A altres llocs, especialment a Alemanya, als entorns dels estadis hi ha places d’aquestes”. El regidor justifica aquesta actuació: “Té molt de sentit perquè són aparcaments amplis, que no molesten a ningú i que, normalment, tenen metro o estació de trens a prop i, en el nostre cas, també està ben comunicat”.
Demanda
El regidor assenyala que “hi ha una demanda molt alta d’aquests llocs” i afegeix: “Terrassa en té quatre a prop de les Esglésies de Sant Pere i, tot i que sembli un bon lloc, estan en un carrer, davant de cases on viu gent”. Són places molt sol·licitades, encara que no reuneixen del tot les condicions que serien desitjables. “Hi ha una gran demanda perquè, encara que no ens ho sembli, hi ha molta gent que viatja en autocaravana i passa per Terrassa i s’hi queda a dormir per continuar després el seu desplaçament”. La reserva està regulada i, com a molt, les caravanes poden romandre unes 48 hores a l’aparcament destinat per a això: “No és un càmping ni un lloc on pots estar molt de temps”, sinó una àrea per efectuar una breu aturada en el viatge.
A Terrassa manquen places d’aquest tipus, reitera Albert: “El sector ens demana més places. A Turisme truca gent per saber on es pot aparcar”. El regidor entén els dubtes provocats degut a la manca d’aparcament general. I comprèn l’enuig de veïns i ciutadans que acudeixen al sector per a la pràctica esportiva, però insisteix en que aquest espai és òptim: “No molesta als veïns i els usuaris estan ben situats”. Una cosa no treu l’altra: “Que tinguem un problema d’aparcament allà, i de manca d’espais, no impedeix veure que això també és necessari i és bo que es pugui compartir. Ho hem de fer compatible”.
Federico Lázaro, ciutadà barceloní que ve a Terrassa amb freqüència per visitar a la seva sogra, interna en una residència, va estacionar aquest dimarts el seu turisme en l’aparcament, com ha fet altres vegades: “Gairebé sempre trobo lloc. Abans aparcava on podia, a vegades en el pàrquing de un supermercat. Tinc dubtes sobre si Terrassa té suficient visitants turistes com per necessitar places per a autocaravanes”.
Serveis
L’Ajuntament va reobrir la zona d’estacionament el dia 11 d’agost passat després de dos mesos d’obres. Els treballs, que van costar 340.000 euros, estaven inclosos en el pla de millores en l’entorn de l’Estadi Olímpic executat per acollir el Mundial. La creació d’aquest espai formava part d’una primera fase per dotar Terrassa d’una zona per a autocaravanes. La segona fase consistiria en la instal·lació de serveis, com l’escomesa elèctrica o el buidatge d’aigües residuals per als lavabos químics. L’Ajuntament vol donar resposta a les demandes d’aquesta modalitat de turisme familiar que ha crescut de manera significativa als darrers anys. L’àrea de l’Estadi Olímpic se suma a la creada al carrer de l’Arquitecte Puig i Cadafalch, a prop de La Seu d’Ègara, que disposa de quatre places