Terrassa

90 anys de barri i comunitat a la Sagrada Família

La parròquia de la Sagrada Família de Ca n’Aurell s’acosta al centenari i planteja un futur obert i multicultural

Salvador Cristau, bisbe de Terrassa, ha presidit la missa de celebració / Lluís Clotet

Fa 90 anys exactes, el dia 29 d’octubre del 1932, al barri de Ca n’Aurell naixia la parròquia de la Sagrada Família de Terrassa. Aquest dissabte, feligresos i membres de la comunitat s’han reunit per celebrar l’aniversari de la parròquia.

Quan el barri de Ca n’Aurell estava en ple procés de formació, els germans Antoni, Salvador i Josep Cardona van iniciar les tasques de formació religiosa al conegut popularment com el “Casal”, i l’any 1932 el bisbe Irurita i el mossèn Josep Moncau van formalitzar la creació del centre de culte, que també allotjava activitats educatives i de lleure.

Amb l’esclat de la Guerra Civil, els germans Cardona van mantenir la seva activitat de formació religiosa en la clandestinitat, però tots els membres del Patronat de la parròquia, inclòs el rector Josep Moncau, van ser assassinats per radicals. L’any 1945 va arribar un nou començament per la comunitat amb la construcció del nou temple al carrer Faraday, on encara ara trobem la parròquia de la Sagrada Família de la ciutat.

A la vegada que es va crear la parròquia de la Sagrada Família a Ca n’Aurell també es va inaugurar la de la Mare de Déu del Roser a les Fonts i la de Sant Josep a Can Palet, així que totes fan anys el mateix dia. L’entitat que també comparteix inicis amb el “Casal” és l’SFERIC, la Societat Familiar, Esportiva, Recreativa i Cultural que va néixer com a secció esportiva de la Sagrada Família.

Des de llavors, diversos rectors i mossens practicants han passat pel temple i, des del 2018, al capdavant de la comunitat hi ha el rector mossèn Joan Lázaro. Assegura que, al llarg dels anys, la parròquia ha canviat, i que “es nota que han disminuït les celebracions”. Tot i això, creu que la parròquia té la continuïtat assegurada i que la comunitat s’ha de mesurar “per qualitat i no per quantitat”.

“Enfocada en el barri i la ciutat”

Encara que la parròquia potser ja no té el component reivindicatiu que va tenir durant la Guerra Civil i el seu moment de clandestinitat, el rector explica que la comunitat està “enfocada en el barri i la ciutat” i té l’objectiu de “contribuir a les millores del barri” i ser “una família de famílies, una comunitat on tothom se senti acollit”. És per això que considera que, com a resposta a la davallada de seguidors de l’església cristiana, la parròquia ha de “procurar ser una església amb sortida, que tingui la capacitat d’oferir el nostre missatge amb respecte però també amb convicció i ser un punt de trobada”. De cara al futur, la comunitat treballa per poder crear un Grup d’Ajuda Mútua (GAP) com el que ja s’ha creat a algunes parròquies de Terrassa, que ajudi a les persones nouvingudes a adaptar-se a la ciutat.

Terrassa és una ciutat multicultural, i el rector de la Sagrada Família n’és plenament conscient. Considera que aquesta és “una realitat molt maca” i defensa que les diferents creences que conviuen als barris s’han d’apropar: “La comunitat musulmana, els evangèlics, la comunitat de Jesucrist dels Últims Sants… a Terrassa hi ha molta varietat i volem tenir una relació cordial amb tots ells”.

La parròquia de la Sagrada Família comença el seu any 91 amb empenta i amb celebracions fins al 20 de novembre. La setmana passada van organitzar un concert en majúscules de l’organista Montserrat Torrent i avui s’ha celebrat una missa d’Acció de Gràcies i un dinar de germanor, que s’ha aprofitat per batejar la sala principal del Casal amb el nom del primer rector de la comunitat, Josep Moncau. Per tancar la programació especial, el 20 de novembre la Cobla Jovenívola de Sabadell interpretarà sardanes de Josep Freixas, músic i membre destacat de la parròquia.

90 anys de barri i comunitat a la Sagrada Família
To Top