Terrassa

Un altre contenidor a Terrassa: el de tèxtil

L’any 2025 els ajuntaments hauran de gestionar també la fracció de roba

Recollida de roba de contenidors d'Humana

En un parell d’anys, els terrassencs veuran un contenidor de residus municipals més en les bateries de recipients: orgànica, plàstic, resta, paper-cartó, vidre i… roba. L’Ajuntament gestionarà els residus tèxtils com si es tractessin d’una fracció més. Així ho ha avançat aquest dimecres Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, en la compareixença prèvia al ple mensual, que se celebrarà aquest divendres i que aprovarà l’adhesió de Terrassa al Pacte per a la Moda Circular a Catalunya.

Els residus tèxtils són “dels que consumeixen més recursos ambientals”, ha advertit Melgares en la justificació de l’adhesió al pacte. L’informe municipal que avala fer aquest pas en el plenari destaca que el consum global de productes tèxtils “és el quart major demandant de matèries primeres i aigua, i el cinquè emissor de gasos amb efecte hivernacle. A més, es calcula que menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen per convertir-los en nous tèxtils”.

A Catalunya, cada persona consumeix entre 21,5 i 26 quilos de tèxtils l’any “i només el 12% dels residus tèxtils es recull selectivament”. Per això, segons l’Ajuntament, “resulta necessari i urgent endegar canvis en el model de producció i consum”. La Comissió Europea ha posicionat aquest àmbit com un dels de major potencial “per avançar cap a un model d’economia circular”. Una directiva afirma que els estats de la Unió “han de crear una recollida separada de tèxtils abans de l’1 de gener del 2025”. Aquesta obligació ja ha quedat recollida en un projecte de llei nacional de residus i sòls contaminants.

Reducció

La Generalitat va impulsar el Pacte per a la Moda Circular promovent un “acord voluntari” per afavorir una transformació sostenible del sector. El passat gener, els 31 agents impulsors de la cadena de valor del tèxtil (entre ells, la Cecot, l’AEI Tèxtils, l’Intexter i Leitat) van aprovar els continguts del pacte, que es va presentar en la primavera.

Ara, Terrassa s’hi sumarà per participar en uns objectius que passen per aconseguir, el 2024, una reducció de generació de residus entre el 5% i el 10% i assolir entre un 25% i un 30% de recollida selectiva de roba i altres productes. Un altre objectiu és “incrementar el percentatge de valorització material del residu tèxtil recollit selectivament: 55%-60% de preparació per a la reutilització i 40%-50% de reciclatge”.

A Terrassa, el pla de residus inclou que l’any 2030 s’haurà de recollir selectivament el 35% de la roba i el calçat, com a mínim. “Els ajuntaments serem els responsables de gestionar aquests residus. El contenidor de roba serà un més, com els altres”, ha sentenciat Melgares.

Un altre contenidor a Terrassa: el de tèxtil
To Top