La dona continua estant infrarepresentada en els llocs directius i consells d’administració. Segons un estudi elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona, només el 12% de les empreses catalanes subjectes a la Llei d’igualtat tenen un 40% de dones en el consell d’administració, un percentatge pràcticament invariable els darrers set anys.
Pel que fa als llocs directius, els percentatges més alts són en la direcció de publicitat, recursos humans, qualitat, màrqueting i financera, mentre que els més baixos es donen en la direcció tècnica, producció, comercial, direcció general, informàtica i operacions.
Tot i això, hi ha dones que han aconseguit trencar barreres i que ocupen càrrecs importants dins d’empreses d’àmbits molt diferents. Mostra d’això són la quinzena de dones que han participat aquest dimecres a la jornada Dona i Empresa, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa amb l’objectiu d’inspirar les noves generacions.
“Les dones som el 50% de la societat i hem de ser també el 50% en les empreses. Cal apostar per la diversitat perquè la diversitat aporta riquesa”, han pogut escoltar 233 alumnes de nou centres de secundària de la ciutat en l’emissió d’un vídeo introductori.
Goretti Torrella, directora general de Torrella Ingeniería-Arquitectura, ha explicat que ara fa uns 40 anys, quan ella va entrar a treballar a l’empresa familiar, hi havia només deu homes i una sola dona, secretària, i que guanyar-se la confiança dels companys sent ella dona, jove i filla del fundador, no va ser fàcil. Tot i això, ho va aconseguir i ara que ella dirigeix la companyia ja “som més de 40 persones i tenim més dones que homes”, ha destacat.
“Encara hi ha més homes directius que dones i encara s’accepta més fàcilment que el directiu sigui un home. Una dona potser ha de demostrar més, però per sort, tot de mica en mica la situació va canviant”, ha assenyalat Torrella.
“Quan hi ha una dona directiva, la gent està expectant, però quan demostres que treballes, que escoltes i prediques amb l’exemple, et guanyes la confiança de l’equip. La clau és l’actitud”, ha assegurat, per la seva banda, Meritxell Martí, responsable de RRHH i finances de Mecesa, una empresa on abans “teníem quatre dones que eren secretàries de”, però que ha sabut canviar la mentalitat i anar-ne incorporant en l’equip directiu i també en les feines de mecànica. Martí ha defensat que “no hi ha feines d’homes i feines de dones”. “Si hi ha actitud i talent, tothom pot fer de tot independentment del sexe i l’edat”, ha dit.
Les diverses ponents han coincidit en la qüestió de l’actitud i en el fet que les dones no només han de trencar amb els estereotips i prejudicis imposats per la societat sinó també amb els que s’autoimposen i fan que s’infravalorin, el que molts anomenen la síndrome de la impostora. “De vegades sents que no ho estàs donant tot a la feina, ni amb la parella ni amb els fills, però es pot ser dona empresària i tenir vida personal”, ha explicat Laura Martínez, que implanta plans d’igualtat a mida a les empreses.
Martínez ha parlat també del seu àmbit i ha assegurat que els plans d’igualtat s’han de visualitzar com una eina “que beneficiarà tant homes com dones”. Ha fet referència al fet que siguin obligatoris per a empreses amb més de 50 treballadors, considerant que “si s’han hagut d’imposar és perquè alguna cosa no funcionava”. No obstant això, ha ressaltat que empreses que no hi estan obligades ja n’estiguin implementant com a mostra que les coses van canviant a poc a poc.