27a Nit de l'Empresari

Pioners en construcció circular

Hercal Diggers és referent en economia circular. Ha posat en marxa la primera planta de l’Estat dedicada a la valorització de residus petris per fer formigó reciclat

/ Alberto Tallón

Reconeixement Cecot a l’eficiència energètica i la sostenibilitat – Hercal Diggers

No paren de rebre premis i la veritat és que el projecte ho mereix. La companyia terrassenca Hercal Diggers, especialista en enderrocaments, demolicions, excavacions i moviment de terres, projectes d’obra civil, edificació i rehabilitació d’edificis, s’ha convertit en tot un referent de l’economia circular. Ha creat H-Zero, la primera instal·lació de tot l’Estat dedicada a la valorització de residus petris de la construcció i obtenir-ne un àrid reciclat rentat de gran qualitat apte per a la fabricació de formigó sostenible.

Els sistemes de nebulització i reg minimitzen la generació de pols durant el procés, i la planta de decantació integrada en la mateixa instal·lació permet el reaprofitament del 95% dels 800 metres cúbics d’aigua que es fan servir cada hora en el procés de neteja del material.

Amb H-Zero s’aconsegueix un doble benefici: es redueix la necessitat d’abocadors, i es racionalitza la utilització dels recursos naturals. En el primer any en funcionament, la planta va gestionar 100.000 tones de material, però té una capacitat molt superior, podent arribar a les 2.000 tones diàries.

Miguel Ángel Pérez, gerent de la companyia, assegurava a Diari de Terrassa que el projecte no serà rendible fins que el mercat, i especialment les administracions, impulsin de debò la utilització de l’àrid reciclat rentat procedent de les runes de la construcció. Pérez insisteix en la importància de modernitzar la normativa del formigó, tal com han fet altres països europeus, on es permet la utilització de percentatges molt més elevats d’àrid reciclat.

El formigó amb àrid reciclat d’Hercal Diggers s’ha utilitzat en diversos projectes tant d’obres privades com civils com el nou centre d’Amazon a Montcada i Reixac, el passeig de Colom de Barcelona, a Ca n’Anglada o a la nova seu de la mateixa empresa, on també s’han instal·lat 3.000 metres quadrats de plaques solars que calculen que els aportarà la totalitat de l’energia que necessiten per a les oficines i entre un 10 i un 20% de la planta H-Zero.

L’edifici està dotat amb un sistema de control d’instal·lacions, que permet reduir els consums d’energia mitjançant la regulació de l’enllumenat, la ventilació i el clima. També tenen un sistema per minimitzar el consum de l’aigua de xarxa i punts de càrrega per a vehicles elèctrics a l’aparcament.

Pioners en construcció circular
To Top