Terrassa

La Festa del Pa reivindica l’ofici artesà dels forners

Desenes de nens s’han acostat a la torre del Palau per escoltar contes i berenar pa amb xocolata

La companyia "vet aquí que" ha explicat contes als infants / Lluís Clotet

Durant els anys 80 i 90, els infants terrassencs feien activitats didàctiques al voltant del pa i la seva importància a la nostra dieta: visites a fleques dels diferents barris a la ciutat, tallers i una gran festa a la plaça Vella. Aquest costum es va perdre amb els anys, però la voluntat de l’Ajuntament de Terrassa i del Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i comarca és que els nens i la ciutadania recuperi el contacte estret amb el pa.

Al llarg de tota la setmana, fleques i pastisseries de la ciutat han anat repartint als nens i nenes que les visitaven la invitació a la Festa del Pa, amb un dibuix que han pogut pintar tots junts a la plaça de la torre del Palau durant la tarda del dissabte. Desenes de petits terrassencs s’hi han reunit per escoltar contes, pintar i berenar pa amb xocolata, en una reivindicació pels oficis tradicionals convertida en una festa infantil.

La Sandra i la seva filla s’acosten a la festa “per passar una tarda de dissabte diferent”, després que la fornera del seu barri les convidés. És també el cas de la Carolina i els seus fills, però a ella l’atrau el factor reivindicatiu de la trobada. Explica que, quan anava a l’escola “fèiem excursions als forns i ens explicaven com feien el pa”. Ara, lamenta que “s’ha perdut i és una pena”. Li agradaria que els nens rebessin més informació a l’escola sobre l’origen dels aliments que consumeixen, ja que té la sensació que “alguns infants creuen que la llet ve directament de l’envàs”. Afegeix que, a la seva família, intenten comprar sempre el pa al forn del costat de casa, per potenciar el comerç de proximitat i “per la qualitat, que és millor que a qualsevol altre lloc”.

L’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, ha format part de la trobada i assegura que l’objectiu de la festa és “reconèixer i reforçar la feina del Gremi de Flequers en un moment difícil”. El batlle creu que l’ofici de forner s’ha vist dificultat per “la competència, moltes vegades deslleial” que hi ha al sector, ja que “ara qualsevol establiment gran pot vendre pa, però no serà de la mateixa qualitat que a una fleca tradicional”. Per donar més pes a l’ofici artesanal i a la trentena de forners que formen part del gremi, espera recuperar les jornades que es feien fa unes dècades a les escoles, durant més dies i amb més activitats.

La Festa del Pa reivindica l’ofici artesà dels forners
To Top