Terrassa

Els llums de Nadal costaran aquest any 45.000 euros més

El pressupost de l’enllumenat nadalenc supera els 231.000 euros. L’encesa serà el dissabte 26 de novembre

La major despesa permetrà incorporar més punts de llum / Nebridi Aróztegui

Quan falten dos mesos de la festa més enlluernadora de l’any, Terrassa ja té data per a l’encesa de l’enllumenat nadalenc: serà el dissabte 26 de novembre. La de 2022 serà una campanya especial. Per arribar a més punts, l’Ajuntament ha augmentat el pressupost dels llums de Nadal, que puja dels 186.000 euros als 231.000 euros. Ara valora alternatives d’estalvi energètic, com la reducció horària.

La ciutat escalfa motors per submergir-se en la màgia de Nadal i l’Ajuntament mira de trobar l’equilibri perfecte entre guarnir Terrassa de manera espectacular, per acompanyar la campanya comercial més important de l’any i, alhora, respondre al repte de l’emergència climàtica amb un gest real d’estalvi.

El primer objectiu passa per un increment del pressupost destinat a l’enllumenat nadalenc, que aquest any supera els 231.000 euros, 45.000 més que els 186.000 de 2021 i molt per sobre dels 115.000 euros de 2020 i dels 99.000 euros de 2019.

El govern estudia mesures “innovadores” per retallar la factura elèctrica. Sobre la taula també hi ha una reducció d’horària, com ja han anunciat altres ciutats

L’Ajuntament gastarà més en enllumenat nadalenc, segons avança la regidora de Comerç, Jennifer Ramírez, “perquè estem fent un esforç per arribar a algun punt més que l’any passat i estem millorant la distribució, per fer-la més eficient”. El pressupost municipal de l’enllumenat incorpora també els tres elements gegants de llum que Terrassa Centre va instal·lar als accessos a l’illa de vianants: una caixa de regal a la Plaça Vella, un estel al portal de Sant Roc i una mitja bola de Nadal al capdamunt del carrer de la Font Vella. L’entitat comercial no pot assumir la despesa aquest any i ha demanat l’Ajuntament que l’ajudi econòmicament i els mantingui.

Jennifer Ramírez: “Estem intentant trobar l’equilibri entre estalviar, sense que vagi en detriment del comerç local i de proximitat”

Ciutats com Barcelona, València, Sant Cugat o Sevilla ja han anunciat mesures d’estalvi amb l’enllumenat de Nadal per reduir la despesa energètica en un moment d’inflació de preus. A Terrassa, la decisió encara no està presa. “Fa setmanes que ho estem treballant amb els tècnics, amb el comerç i amb els eixos comercials”, comenta la regidora Ramírez. “Estem compromesos amb l’emergència climàtica i treballem per a reduir el consums. Estem valorant alguna solució innovadora que si prospera, la farem pública coincidint amb la presentació de la campanya”.

La regidoria de comerç confirma que sobre la taula de negociació hi ha la possibilitat de retallar horari, com ja han anunciat altres municipis, però no és l’única. Cal recordar que l’enllumenat nadalenc de Terrassa va incorporar llums de led i una hora diària menys suposaria un estalvi discret, comenten fons municipals.

“Estem en una situació de crisi econòmica i molts comerços sobreviuen per la campanya de Nadal. Per això estem intentant trobar l’equilibri entre estalviar, sense que vagi en detriment del comerç local i de proximitat”.
L’any 2021 el govern va ampliar els punts de llum i va arribar als 700 repartits per tot el municipi. Va reforçar la decoració amb deu elements 3D, set rètols lluminosos amb el nom de Terrassa i deu amb la frase “Bones Festes”. La inversió global de la campanya, inclòs l’enllumenat, va ser de 227.000 euros, un 18,67% més que l’any 2020.

Algunes coses de la festa que ja se saben

Torna la pista de gel 

La pista de gel ha esdevingut un dels elements més populars de les festes nadalenques, tant per la població més jove com per les famílies i els grups. És una de les principals atraccions nadalenques i ja ha estat licitada, de manera que aquest any tornarà a instal·lar-se al centre de la ciutat. Per segon any consecutiu, a la pista hi haurà elements per ajudar els més menuts a sostenir-se, així com cadires per facilitar el patinatge a persones amb discapacitats diverses. L’any passat, cada dia es van reservar dues hores sense música com a mesura inclusiva per a adults i infants amb trastorns de l’espectre autista o amb dificultats per gestionar els ambients sorollosos. Està per confirmar el format de la nova pista. El Nadal de 2021 tenia capacitat per a 80 patinadors simultanis.

L’enllumenat tornarà als eixos comercials

Els tècnics de la regidoria de Comerç fa dies que treballen en la distribució dels punts de llum de Nadal previstos a diferents indrets de la ciutat. L’objectiu és que l’enllumenat arribi a algun punt més i alhora que el mapa de llum sigui més òptim i més sostenible. Terrassa forma part del grup de ciutats, com Barcelona o Madrid, aquestes amb pressupostos molt més generosos, que han decidit distribuir els llums de Nadal per tota la ciutat, a banda de concentrar en el centre el gran nucli de la decoració nadalenca. L’any 2021 les ciutats van fer un sobreesforç important per decorar Nadal i gaudir de les primeres festes sense pràcticament restriccions després de la pandèmia. Aquest 2022 havia de ser el Nadal lliure de Covid, però la Guerra d’Ucraïna i la crisi dels subministraments han irromput colpejant de nou l’economia.

El mapa municipal

Sabadell: Ja pengen l’enllumenat

El municipi veí és un dels primers a penjar els llums de Nadal. Ja ho està fent, escalfant d’aquesta manera motors per a una campanya nadalenca que guarnirà amb llums led. L’encesa està prevista el dia 26 de novembre, com cada any, i ara el govern de Marta Farrés, com a Terrassa el de Jordi Ballart, estudia quines mesures suplementàries d’estalvi energètic aplica aquest any, previ consens amb comerciants.

Badalona dobla el pressupost

La quarta ciutat de Catalunya il·luminarà aquest Nadal tots els barris de la ciutat i multiplicarà per dos la despesa respecte a l’any passat. Badalona destinarà un pressupost de 380.000 euros a l’enllumenat i a la decoració nadalenca, més del doble dels 143.000 que va invertir el 2021. D’aquesta manera, perd la condició de ser una de les ciutats catalanes més austeres en l’enllumenat nadalenc.

Sant Cugat: Més llums, menys dies

La ciutat vallesana sembla haver trobat la fórmula per estalviar i alhora guarnir més que mai la ciutat per Nadal. A Sant Cugat, l’enllumenat s’encendran el 12 de desembre, passant de 47 a 27 dies, de 200 hores a 120 hores i reduint la factura energètica un 27%. El municipi invertirà 204.537 euros en llums nadalenques, incrementarà els punts d’il·luminació i encendrà l’enllumenat de les 18 hores a les 23 hores fins al dia de Reis.

L’Hospitalet: 500 punt de llums led

Com Sabadell i Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat encara no ha tancat la campanya nadalenca. Des de l’Ajuntament, expliquen que s’instal·laran 500 punts de llums led, els mateixos que l’any 2021, i que ara “la decisió és mantenir horaris, tot i que el tema no està tancat”. El municipi va acordar l’any 2021 un contracte de dos anys i un pressupost bianual amb la proveïdora de l’enllumenat nadalenc.

Valencia, Sevilla, Vigo…

La llista de les ciutats que retallaran en hores de llums aquest Nadal és llarga. València tancarà l’enllumenat abans i Sevilla encendrà una setmana més tard, el 5 de desembre. El contrapunt el posen Vigo, que tancarà llums una hora abans, però il·luminarà la ciutat des del 5 de novembre; i Madrid, que no retalla aquest 2022. “Cada hora d’encesa costa 180 euros, un cost perfectament assumible”, ha dit l’alcalde Almeida.

Els llums de Nadal costaran aquest any 45.000 euros més
To Top