El protocol està en embrió, però gairebé a punt de veure la llum. L’Ajuntament de Terrassa prepara una normativa de transparència que regularà les agendes públiques dels càrrecs electes municipals i establirà obligacions i recomanacions d’actuació. El protocol estipula que els representants polítics hauran de rendir comptes de les reunions i trobades que duguin a terme en funció del seu càrrec.
L’estat d’elaboració de la normativa ha estat analitzat aquest dimarts en la Comissió Informativa de Transparència celebrada a l’Ajuntament. El pla, que ha comptat amb la participació i l’assessorament de la Universitat Autònoma de Barcelona, marca tant les obligacions com les recomanacions “de qualitat i estil”, i estableix quines activitats han de ser incloses en l’agenda pública i quines queden excloses (les reunions internes o les pròpies de candidatures electorals, per exemple).
En principi, el projecte, que s’ha tramitat com a proposta de resolució per al pròxim ple municipal, indica que les reunions amb persones físiques es publicitaran, però les dades d’aquestes persones no es traslladaran a l’esfera pública sense el consentiment dels interessats.
Si aquestes persones representen a alguna associació o grup d’interès, sí que se sabrà. De l’agenda dels càrrecs electes quedarà exclosa també l’assistència a cerimònies íntimes (com els enterraments) o la declaració en procediments sancionadors o judicials en curs.
Eina
El govern municipal té la voluntat de crear una eina informàtica específica per bolcar la informació d’activitats amb la periodicitat requerida, segons ha avançat en la reunió Ona Martínez, regidora de Tecnologia i Transparència i Qualitat. I quina serà aquesta periodicitat? Els impulsors del projecte advoquen per actualitzar al màxim, si pot ser al dia, la informació a exposar a la ciutadania. La freqüència encara no s’ha establert, però es preveu sistematitzar, com a mínim, una actualització cada setmana.
La comissió d’aquest dimarts ha donat compte del grau d’execució, durant el tercer trimestre d’enguany, del Pla de Transparència 2020-2023, un document que defineix i impulsa les actuacions en aquest terreny “per avançar més enllà de les obligacions de publicitat activa previstes en la normativa vigent”. El procés d’execució se situa al voltant del 45%.