Terrassa

“La supervivència del càncer de mama aquí és de les millors d’Europa”

Oncolliga organitza diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama

L’oncòloga Àngels Arcusa, a l’esquerra, i Carmen Corral, coordinadora i responsable de la unitat de Patologia Mamària del Consorci Sanitari de Terrassa / Alberto tallón

En el marc de la celebració  del Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama, Oncolliga ha dissenyat una setmana per a conscienciar sobre aquesta afectació, que es va iniciar aquest dimarts amb la ponència “La cirurgia i la seva integració en el tractament i seguiment del càncer de mama” a la seva seu a Terrassa. Les ponents van ser l’oncòloga Àngels Arcusa i Carmen Corral, coordinadora i responsable de la unitat de Patologia Mamària del Consorci Sanitari de Terrassa.

Corral va transmetre a la ponència “com està evolucionant la cirurgia i totes les tècniques biològiques, quirúrgiques, de quimioteràpia i radiologia en el desescalat del tractament del càncer de mama” i va explicar que “actualment no és necessari fer uns tractaments tan agressius per poder aconseguir els mateixos efectes i obtenir una major supervivència i una millor qualitat de vida”. La coordinadora i responsable de la unitat de Patologia Mamària del Consorci Sanitari de Terrassa va exposar que “la radioteràpia s’està adaptant i la quimioteràpia també”.

Arcusa, per la seva banda, va recordar que “abans es parlava sempre de quimioteràpia i ara hi ha altres tractaments que també són molt efectius a llarg termini i sense efectes secundaris” i va apuntar que “s’assoleixen els mateixos resultats que fa 10 anys, possiblement millors”. L’oncòloga va recordar que “la supervivència del càncer de mama a Catalunya és de les millors d’Europa, per no dir del món”.

Una de cada vuit dones catalanes tindrà càncer de mama, segons les dades, i Arcusa incideix en la importància de l’autoexploració i també les campanyes de clivatge que, a Catalunya tenen força incidència. “Hi ha hagut una disminució de la mortalitat i una millora de la supervivència i, el càncer de mama, és possible que sigui el que hi hagi menys tabú i moltes dones en parlen en normalitat, cosa que no passa en molts altres”, va comentar.

Quan una dona ha d’anar al quiròfan, va afirmar Corral, “ho afronta amb ganes perquè és el primer pas del seu tractament i si és el segon, fins que no completen el tractament, no se senten alliberades”.

L’especialista diu que celebrar un dia específic a nivell internacional és important i Arcusa va afegir que “els mitjans fan bona divulgació, però el que cal és conscienciar a l’administració respecte a algunes inequitats a l’hora de les llistes d’espera”, tot i que a Catalunya, aquest tema ha millorat molt. Oncolliga, en aquest sentit, “aporta un suport emocional o social que l’administració no dona i la seva política és que tot és per al pacient i per a la família, sense protagonismes”, va declarar l’oncòloga.

Corral, sobre de quina manera ha d’afrontar una dona el fet de patir un càncer de mama va manifestar que “ha de tenir molta confiança perquè és un càncer que es pot vèncer” i va subratllar que “quan és la primera visita són dones que estan molt espantades, molt dèbils i no saben què els hi direm”, però a la segona visita ja es veu una dona molt més forta i que està preparada “per menjar-s’ho tot”.

Més actes programats

Dijous continuaran els actes programats, amb taules informatives al Mercat de la Independència i el de Sant Pere, durant el matí, i divendres, de les 17.00 a les 20.30 hores es durà a terme la tradicional encesa d’espelmes solidàries que, en aquesta ocasió, serà al Raval de Montserrat i no a la Plaça Vella com era habitual. Cal recordar que, des de dilluns, a diverses farmàcies de la ciutat es podrà seguir la campanya “Sigues una mà amiga”, per conscienciar a la població de la rellevància de la detecció precoç.

To Top