Terrassa

Els flequers recuperen la Festa del Pa a la plaça de la Torre del Palau

Serà dissabte, a les 17 hores i inclourà narracions sobre el pa i un berenar tradicional de pa amb xolocata

Fanny Novell, presidenta del gremi, amb l'alcalde, Jordi Ballart, durant la presentació de la festa

El Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca recupera aquest dissabte la Festa del Pa, que va ser tradició fins als anys 90. A partir de les 5 de la tarda, a la plaça de la Torre del Palau, els flequers preparen una festa infantil amb narracions -a càrrec de l’associació Vet Aquí Que- que explicaran històries relacionades amb el pa, una celebració on “es donarà un berenar tradicional de pa amb xocolata”, ha explicat la presidenta del gremi, Fanny Novell, durant la presentació de la festa.

La iniciativa coincideix amb la celebració del Dia Mundial del Pa, que es commemora el 16 d’octubre. Durant tota la setmana, els flequers repartiran als nens uns fulls on podran resoldre uns laberints que entraran en un sorteig de pilotes i de vals per a comprar material esportiu. Els guanyadors es coneixeran a la mateixa festa, dissabte a la tarda.

Des del Gremi, Fanny Novell ha fet una crida a la ciutadania “a comprar pa a les fleques artesanes”, que afronten un moment molt delicat per la pujada dels preus dels subministraments i les matèries primeres. “La nostra feina depèn dels forns i les neveres -ha recordat Novell- i estem pagant la llum i el gas a un preu sis vegades més alt”. Una situació “insostenible, donat que no podem repercutir la pujada en el producte”.

Fanny Novell: “Fem una crida a comprar a les fleques artesanes. La nostra feina depend dels forns i les neveres i estem pagant la llum i el gas  a un preu sis vegades més alt.”

El gremi afronta en paral·lel un “greu problema de competència deslleial” davant de la venda de pa a nombrosos establiments, una situació que també els ofega comercialment i econòmicament. “El problema és que si els flequers deixem de fer pa, l’anireu a comprar als supermercats o als pakistanesos”, ha dit la presidenta del Gremi, que ha defensat la qualitat i la varietat del pa de fleca, enfront d’altres pans industrials de menor valor nutricional.

Els flequers denuncien la “competència deslleial” de supermercats i altres establiments i reivindiquen la qualitat i varietat del pa de forner.”

Fanny Novell ha presentat aquest migdia la Festa del Pa acompanyada de l’alcalde, Jordi Ballart. L’Ajuntament de Terrassa dona suport a la celebració a la plaça de la Torre del Palau i “al gremi en un moment tan delicat”.

Ballart ha denunciat “la competència ferotge” dels “establiments que també venen pa” i ha reclamat “una regulació perquè siguin els que saben, els que fan pa de qualitat, els únics que el  puguin vendre”.

L’alcalde ha fet una crida a les administracions superiors a què “facin una llei que protegeixi als flequers” i s’ha compromès “a nivell d’ordenances i de POUM a estudiar totes aquelles fórmules perquè no hi hagi la més mínima competència deslleial” a la ciutat.

Jordi Ballart: “El pa de qualitat és un element essencial de la dieta mediterrània i el pa industrial o processat, és de poca qualitat i perjudicial per a la salut de les persones”

Pel que fa a la Festa del Pa, Ballart ha explicat que els flequers i l’administració municipal “volem recuperar la tasca pedagògica” de la festa i informar la població les diferències “entre el pa de qualitat, que és un element essencial de la dieta mediterrània“, i el pa “industrial o processat, de poca qualitat i perjudicial per a la salut de les persones”. El pa també és, ha dit l’alcalde, un producte “de quilòmetre zero. L’objectiu de l’Ajuntament, compartit amb el gremi, és promocionar el comerç de proximitat, que dona vida a la ciutat, la cohesiona i la vertebra”.

La Festa del Pa és una primera celebració a l’agenda comercial de la ciutat, ha avançat Ballart. “Aquesta és la primera acció -ha dit- d’un pla de xoc per donar suport al comerç. Estem a les portes de la Castanyada i de Nadal i aviat tindreu notícies positives pel sector”.

El dia 28 d’octubre els flequers han convocat una jornada de vaga a escala estatal, una “apagada” per protestar per l’increment dels preus dels subministraments. Fanny Novell ha explicat avui a Terrassa que els professionals catalans  “estem parlant encara”, ja que el dia 28 “és un moment complicat per a nosaltres perquè estem en plena campanya de panellets”.

Els flequers recuperen la Festa del Pa a la plaça de la Torre del Palau
To Top