Amb l’objectiu “d’intentar començar a fer activitats i a atraure més persones” aficionats a què anomenen cultura “friki”, és a dir, la que inclou matèries com poden ser el manga, l’anime, els còmics, el cinema fantàstic o la literatura de gènere, uns joves egarencs sense vinculacions amb entitats de la ciutat han creat Frikassa. Es tracta d’un col·lectiu que s’ha proposat visibilitzar a les persones aficionades a aquest món.
“Sabem que cada vegada hi ha més afició a aquestes coses i és un sector de la cultura que sovint ha estat bandejat”, es queixen. A ciutata com Sabadell, Sarrià de Ter, Santa Perpètua o Tarragona es fan activitats relacionades amb aquesta cultura i noten a faltar que a Terrassa també se n’organitzin. “Volem crear un espai i anar fent petites activitats”, expliquen. De moment, s’estrenen aquest dissabte, amb un “Kahoot!” a la Plaça Vella a les 17 hores, en el marc de la celebració de “Set de cinema”. El repte és anar incorporant noves activitats en el futur, com poden ser xerrades de literatura de gènere i altres opcions que estan programant.
Propòsits principals
Un dels propòsits principals de Frikassa (acrònim amb la paraula “friki” i el nom de la ciutat, Terrassa) és “dignificar i reivindicar tot el potencial d’aquesta cultura “friki”, no només com a motor d’entreteniment, sinó com a producte cultural vàlid i legítim”. Consideren que, des de certs sectors de la cultura tradicional, no s’ha tractat aquesta alternativa de la manera adequada.
“És com sortit del cànon de tota la vida i del que sempre s’ha acceptat i potser la gent es pensa que això és una bajanada de gent estranya”, expliquen des d’aquesta nova entitat. De fet, afegeixen que “la paraula ‘friki’, ja de per si, és pejorativa i nosaltres ens l’hem apropiat”. Afegeixen que “és una opció de cultura alternativa i sovint s’ha relacionat amb tot el que no és acadèmic”.
Aquesta nova entitat també té com a finalitat “teixir complicitats amb tots els agents del territori que vulguin col·laborar amb nosaltres”, per crear un espai segur per als “frikis” de la ciutat. També es proposen dinamitzar la població egarenca i “potenciar la imatge del que és: una ciutat diversa, culta i divertida”.
Qui estigui obert a donar visibilitat i promocionar aquesta cultura i que “vulgui fer bandera del ‘frikisme’, serà benvingut” a la Frikassa, diuen. L’entitat l’han impulsat tres joves de la ciutat amb aquestes inquietuds i estan aconseguint més adeptes. Els aficionats a les matèries “frikis” ja tenen el seu espai.