Terrassa

Com entendre qui, com i quan cobra el rebut dels comptadors d’aigua

La sortida de la gestió dels comptadors de la factura de l’aigua i l’arribada a casa d’un nou rebut de Mina ha desorientat molts consumidors

Taigua incorporarà a principis del 2023 els comptadors com a part del seu servei / nebridi aróztegui

La limitació de la vida útil dels comptadors d’aigua a dotze anys ha coincidit a Terrassa amb la segregació del rebut del manteniment de la factura de l’aigua i la decisió de l’empresa municipal Taigua de prestar el servei d’instal·lació i manteniment d’aquests equips. Com que a la ciutat fins ara el servei el prestava Mina, la situació ha generat molts dubtes en els consumidors, incrementats per un seguit de cartes que encara han despistat més els usuaris. Responem a un seguit de preguntes que volen aclarir aquest galimaties.

Cal canviar obligatòriament el comptador als dotze anys? Com puc saber l’antiguitat? Des del 2019, el comptador s’ha de renovar quan s’arriba als dotze anys de la seva instal·lació o bé en cas d’avaria, donat que no es pot manipular. Per saber l’edat de l’equip, es pot demanar a Mina la data de la instal·lació. L’empresa ha col·locat i ha fet el manteniment fins ara.

Com puc saber si el meu comptador és de lloguer o de propietat? És una dada que figura en el contracte. Si no el tenim a mà, podem demanar una còpia a Mina.

Qui pagarà el nou comptador? Tant si el comptador és de lloguer com si és de propietat, i si s’ha pagat el contracte de gestió o lloguer durant els darrers anys, l’empresa que presta el servei, Mina, ha de substituir el comptador per un de nou sense cap cost.

M’ha arribat un rebut de Mina diferent de la factura de l’aigua. Per què? Des del 2018, la gestió de l’aigua a Terrassa és pública a través de l’empresa municipal Taigua, coincidint amb el final de la concessió de 75 anys a Mina. Amb acord amb l’Ajuntament, l’empresa privada va continuar gestionant el parc local de comptadors. El cost d’aquest servei ha figurat al rebut de l’aigua fins al gener del 2022, quan l’Ajuntament va decidir segregar aquest import de la factura. Des de llavors, Mina i la seva filial Serviaigua cobren el servei en un rebut independent.

El servei d’abastiment d’aigua el presta l’empresa municipal Taigua i el dels comptadors. aviat també / Nebridi Aróztegui

Per què? L’Ajuntament va acordar amb Mina la gestió temporal del parc de comptadors i l’acord ha finalitzat. Ara, Taigua ha decidit actuar com una gestora més en el mercat dels comptadors. Ho farà previsiblement a finals del 2022 o principis del 2023. A partir d’aquest moment, competirà amb la resta d’empreses gestores, també amb Mina. Els usuaris podran decidir amb qui contracten el manteniment o la compra del nou comptador.

Un cop substituït el comptador, estic obligat a continuar pagant un contracte de gestió o de lloguer? Segons la nova Ordre ICT/155/2020, la gestió dels comptadors passa de ser obligatòria a opcional. El client pot decidir què fer. En cas de no voler continuar pagant la gestió, cal comunicar la renúncia a Mina amb quinze dies d’antelació al següent rebut.

Continuaré rebent dues factures diferents a partir d’ara? Només si decideix mantenir el contracte amb Mina, que opera com empresa independent a la pública Taigua, o bé si contracta el servei amb una altra empresa privada. En aquests dos casos, la gestió del comptador li arribarà en un rebut independent del consum. Si ho fa amb Taigua, l’import li arribarà incorporat a la factura de l’aigua. Això passarà, però, d’aquí dos o tres mesos, quan Taigua comenci a operar com a gestora del parc de comptadors.

Puc canviar d’empresa de manteniment ja? És clar. Es pot continuar amb Mina, contractar una altra operadora o bé renunciar a aquest servei, donat que ara és opcional, no obligatori. La decisió és voluntària. Cal tenir en compte que la companyia que presta el servei de gestió o lloguer de comptador, en aquest moment Mina, s’entén que ho fa per temps indefinit, fins que una de les dues parts denunciï el contracte. Si ho fa l’usuari, cal comunicar-ho amb 15 dies d’antelació.

Si necessito un nou comptador d’aigua, puc comprar un aparell nou allà on vulgui? Sí. Sempre que sigui un equip homologat. Haurà de contractar també la instal·lació i no tornar-lo a manipular, donat que des del 2019 els equips no es poden “tocar”. Ara pot comprar-lo a Mina, amb qui pot contractar el servei de gestió, o a altres empreses del sector, A partir del mes de gener pot adquirir-lo a l’empresa municipal Taigua.

Si la gestió de l’aigua és pública a Terrassa des de desembre del 2018, per què Taigua no gestiona els comptadors des d’un primer moment? La complexitat de la subrogació del servei, la plantilla, els usuaris i els equips va decidir l’Ajuntament a fer un traspàs “tranquil” i subcontractar temporalment a Mina com a proveïdora d’alguns serveis. Un d’ells va ser el del parc de comptadors. El contracte va finalitzar el gener i ara Mina actua com a empresa privada en un mercat obert i al que aviat s’incorporarà Taigua.

Una carta alarmant i una d’aclaridora

Mina ha enviat aquest setembre una carta als usuaris en què informa que assumirà el cost del relleu dels comptadors per avaria o caducitat. Anteriorment, havia remès 20.000 factures informant que podria retirar els comptadors i incrementar els preus sense informar el client, text que va rectificar posteriorment.

Com entendre qui, com i quan cobra el rebut dels comptadors d’aigua
To Top