La Plaça Vella estrenarà un edifici d’habitatges d’alt estanding amb una piscina al capdamunt. La promoció es projecta a l’antic Café Colón, que té façana al carrer Cremat, però que concentra el gruix de la finca al bell mig de la Plaça Vella, al que havia estat la seu de la ferreteria Puig Martí. L’edifici ha estat comprat recentment i la voluntat de la promotora és executar les obres i entregar els pisos i els futurs locals comercials.
La promoció és tota una novetat per al mercat immobiliari al centre de la ciutat. Un edifici clàssic, inclòs en el catàleg d’edificis protegits i amb seu al centre històric, es transforma en habitatges. L’antic Café Colón ha estat incorporat recentment al catalarc municipal i els promotors ja “han manifestat la seva voluntat de conservar els elements protegits de la finca”, informa el regidor d’urbanisme, Carles Caballero.
L’antic Cafè Colón es transformarà en un edifici d’habitatges de grans dimensions i amb acabats d’alta qualitat. Mauri Assessors comercialitza la promoció i ja anuncia al seu web que els habitatges tindran terrasses i disposaran d’una piscina comunitària. Fonts pròximes al projecte informen que està previst construir-la al pis més alt del nou immoble.
Els baixos de l’edificació, que descriu una “L” i té doble façana, a la plaça Vella i al carrer de Cremat, es destinaran a usos comercials.
A l’antiga ferreteria Puig Martí
L’antic Café Colón és un dels immobles més comercials de l’eix de la Plaça Vella. Durant anys, grans marques i cadenes comercials s’han interessat per obrir establiment a l’antiga ferreteria Puig Martí, però les dimensions de la finca han estat un hàndicap per a l’encaix de botigues de gran format.
Recentment, la finca ha estat adquirida per una nova propietat, que ha decidit tirar endavant una promoció d’habitatges. La negociació ha estat llarga, condicionada per l’import de la venda i, informen fonts properes a l’operació, per les càrregues sobre la finca.
L’antiga ferreteria Puig Novell va ser víctima d’un incendi i l’edifici va quedar en condicions precàries. L’Ajuntament va demanar la propietat que assegurés l’immoble i va tramitar diversos requeriments que van culminar en sancions econòmiques.
Avui, la notícia de la recuperació de l’antic Café Colón és tot un esdeveniment per a l’entorn de la Plaça Vella, on l’edifici llanguia des que va tancar portes l’emblemàtica ferreteria Puig Martí.
L’antic Café Colón va ser un referent arquitectònic i social a finals del segle XIX i principis del XX. L’establiment té origen en el nomenat cafè “Espanyol”, que tenia seu al número 8 del carrer Cremat, però que tenia entrada també pel número 16 de la Plaça Vella.
L’establiment, completament remodelat, va obrir portes el 8 d’octubre de 1893. Uns anys abans, el 1887, l’edifici havia passat a mans de Joan Donadeu, l’avi de qui posteriorment seria alcalde de Terrassa, Josep Donadeu i Cadafalch.
A finals del segle XIX, el Café Colon va ocupar a la Plaça Vella l’espai on s’havien edificat cinc barraques que tapaven les runes de les antigues cases del Castell de Terrassa. Aquestes havien estat enderrocades per eixamplar el perímetre de la Plaça Major, passat a tenir l’amplitut i configuració actual de la Plaça Vella.
Una joia a l’interior de l’edifici
L’ampliació de l’Inventari del Patrimoni Cultural i Arquitectònic de la ciutat ha permès incorporar immobles fins ara desprotegits i que, en el moment d’intervenir, conserven els seus elements amb valor històric. És el cas del Café Colón, que disposa d’una façana noucentista a la Plaça Vella i que, al carrer Cremat, conserva unes ceràmiques interiors protegides. A l’interior de l’antic cafè hi han catalogades motllures i elements de ferro forjat. La propietat i l’estudi encarregat de redactar el projecte han manifestat la seva voluntat de redactar un pla especial que conservi els elements patrimonials. Aquesta condició comporta que la promoció queda alliberada de la suspensió de llicències i pugui accelerar el seu calendari d’execució.