L’Ajuntament de Rubí ha editat una guia per a la prevenció del suïcidi i les autolesions amb l’objectiu de trencar tabús i falses creences sobre aquest tema, orientar sobre els diversos factors de risc i de protecció, i oferir pautes i recursos per al seu abordatge.
La publicació, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha estat redactada pel psicopedagog Carles Alastuey Segarra i la doctora en psicologia Cecilia Borràs Murcia, vicepresident i presidenta respectivament de l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS).
Durant el procés d’elaboració del Pla local de salut 2022-2027, es va detectar una situació preocupant entre les persones menors d’edat, amb un percentatge d’atesos per causes de salut mental als centres d’atenció primària de la ciutat superior a la mitjana catalana. Aquestes atencions eren principalment per trastorns com dèficit d’atenció, hiperactivitat i espectre autista; però també, cada vegada més, per problemàtiques relacionades amb el benestar emocional.
Segons la “Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí”, la darrera crisi econòmica va desequilibrar tot un seguit d’indicadors –econòmics, laborals, emocionals…– que ara s’han vist empitjorats encara més per l’enorme impacte de la pandèmia de la Covid-19. Això ha tingut una repercussió directa en la salut mental de la ciutadania i, en els nivells més greus, en un increment de les morts per suïcidi.