Open Cosmos, una empresa amb seu a Barcelona fundada i liderada per antics alumnes de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha fabricat el segon nanosatèl·lit que posarà en marxa la Generalitat de Catalunya, batejat com a Menut.
Un coet Falcon 9 de l’empresa SpaceX del magnat Elon Musk el posarà en òrbita el proper 6 de desembre des de cap Canaveral, a la costa de Califòrnia (Estats Units). En un inici estava previst que el llançament s’efectués des de Baikonur (Kazakhstan), però el Govern va avortar fa uns mesos la missió a causa de la invasió russa d’Ucraïna.
L’anunci l’ha fet aquest dimarts el secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, David Ferrer, en la inauguració de les noves instal·lacions d’Open Cosmos a Barcelona i en presència del Menut, que aquest mateix dimartstarda serà transportat fins als Estats Units.
A diferència de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit posat en òrbita per l’executiu català en un projecte liderat per Sateliot i que dona servei en l’àmbit de les telecomunicacions, el Menut servirà per obtenir dades d’observació terrestre i monitorar els efectes de la crisi climàtica.
El Menut, un “súper ordinador” de la grandària aproximada d’una caixa de sabates, l’operarà Open Cosmos i quan sobrevoli Catalunya les dades recollides les utilitzarà la Generalitat, una conducta idèntica a la del nanosatèl·lit Enxaneta operat per Sateliot.
Open Cosmos es va adjudicar per 1,72 milions d’euros el contracte per fabricar i operar aquest nanosatèl·lit, mentre que Sateliot va posar en òrbita l’Enxaneta en adjudicar-se un contracte de poc més de 574.000 euros -si bé va encarregar la seva fabricació precisament a Open Cosmos-.
Els projectes els ha adjudicat en tots dos casos l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). El contracte del Menut preveu que aquest nanosatèl·lit doni servei durant dos anys, prorrogables a dos anys més.
NOVES INSTAL·LACIONS A BARCELONA
L’anunci del llançament s’ha fet en el marc de la presentació de les noves oficines d’Open Cosmos a Barcelona, en unes instal·lacions propietat de GPA Innova en les quals s’implementaran laboratoris d’última tecnologia per fabricar satèl·lits.
Aquesta companyia del sector de la nova economia espacial –la indústria sorgida en paral·lel al CubeSat, un estàndard de nanosatèl·lits que pesen menys de deu quilos i que han abaratit el cost de l’exploració espacial– preveu invertir 10 milions d’euros a Barcelona i contractar 50 persones en els propers anys, sense detallar un període de temps concret.
El Menut, que podrà “treure imatges de 5 metres de resolució de qualsevol lloc del món”, formarà part del seu projecte OpenConstellation, que ambiciona ser “la infraestructura global i compartida de satèl·lits d’observació de la Terra més gran del món”. El fundador de la firma, Rafel Ramos, ha explicat a Efe que la previsió és que 25 satèl·lits, dels quals 8 estan ja fabricats o en procés de producció, siguin els que componguin aquesta infraestructura.