Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Al començament d’aquesta setmana, vèiem pujades considerables als mercats europeus i nord-americans. Aquest moviment alcista, que ha durat tres dies, només té una explicació econòmica: vàrem tocar terra i es va produir una compra per part d’alguns inversors.
Si ens fixem en l’escenari macroeconòmic, veiem un ISM manufacturer americà que està a prop de 50, en mínim de dos anys i amb caigudes en noves comandes i ocupació, que el mercat, com hem pogut presenciar durant aquests dies, interpreta com una possible frenada a les pujades de tipus per part de la FED, amb un nivell màxim esperat cap a mitjan 2023 d’entre un 4,25% i un 4,50%.
D’altra banda, l’enquesta JOLTs (de vacants d’ocupació) es manté en nivells molt elevats, ja que la ràtio entre els llocs de treball oferts i els aturats és pràcticament de dos, fet que pot provocar que la FED mostri una postura més inflexible a l’hora de pujar els tipus d’interès de referència.
Des de Renta 4 Banc, pensem que si bé totes aquestes conjectures comentades poden servir per justificar el comportament dels mercats d’aquests últims dies, no deixa de ser un simple rebot tècnic provocat per l’alt nivell de sobrevenda, i que molt probablement continuarà la tendència baixista que tenim des de principis d’any. En conclusió, i tornant a fer referència a la FED, després dels posicionaments i opinions dels principals membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), l’argument que la Reserva Federal dels Estats Units es plantegi moderar la pujada de tipus sembla una il·lusió per part de molts inversors, ja que mentre no s’arribi a uns nivells propers al 4,5% d’interès i la inflació doni símptomes que comença a remetre i es dirigeixi cap a l’objectiu del 2%, no veiem cap altre possible escenari, si també es manté la guerra d’Ucraïna.