Terrassa

David Dalmau: “Els pacients amb Covid persistent se senten orfes”

El Covid persistent afecta primordialment a dones i a persones amb patologies de base. El doctor Dalmau afronta aquest repte sanitari i demana més recursos per tractar els pacients i per avançar en la recerca

La Fundació Docència i Recerca MutuaTerrassa promou la recollida de fons per a la investigació de la Covid persistent. El seu director, el doctor David Dalmau Juanola, ens explica l’última hora de la malaltia i de la recerca.

Quins són els símptomes de la Covid persistent i qui la pateix? Aquest és el repte. No sabem qui la patirà. De moment el percentatge més gran de persones afectades són dones entre 25 i 55 anys. Identifiquem com a Covid persistent quan, tres mesos després d’haver patit la malaltia, conflueixen un conjunt de símptomes en l’esfera psicològica, com depressió; neurològica, com la pèrdua de memòria; dificultat respiratòria, dolor generalitzat, cansament o pèrdua del gust i/o l’olfacte.

Es cura? Hi ha casos lleus, moderats i greus. Persones que no es curen, altres que ja han sanat i algunes en les que persisteixen alguns símptomes. Tenim clar que la població més vulnerable són el sexe femení i les persones amb patologies de base.

Com porten aquests pacients la persistència d’aquests símptomes en el temps? Alguns fa més de dos anys que estan malalts. Se senten orfes. És una situació molt angoixant perquè limita la qualitat de vida personal, laboral i social. I hi ha un gran nombre de baixes laborals. L’administració pública hauria d’esmerçar més esforços en tractar aquestes persones. La Covid persistent afecta entre un 5 i un 20% d’infectats. Això vol dir que a la ciutat de Terrassa estem tractant centenars de persones i podrien ser fins i tot milers.

Quina és l’experiència de la Unitat de Covid persistent de MútuaTerrassa? Des del principi de la pandèmia vam començar el treball de recollida de dades i de mostres d’aquelles persones que arribaven amb Covid. La primària ha tingut i té un protagonisme especial, en col·laboració amb els especialistes en diferents àmbits, però necessitem més hores. Estem derivant pacients amb diferents simptomatologies. Per exemple amb dificultats respiratòries, amb necessitats de suport psicològic, amb pèrdues del gust o l’olfacte, per intentar ajudar-los a recuperar-los. Necessitem més recursos.

La Unitat també avança en l’àmbit de la recerca. Quins són els reptes que afronta? Estem abordant diferents vessants. Des del punt de vista epidemiològic, en col·laboració amb la població afectada volem definir de manera clara aspectes com l’edat, les patologies prèvies, etc. Volem cartografiar tota la història dels pacients perquè és un valor afegit per identificar factors en un primer abordatge. En aquest sentit, Mútua és una organització integral amb atenció primària, especialitzada, salut mental i sociosanitari que ens permet abordar la recerca de manera integral.

L’objectiu és identificar ràpidament indicadors de la Covid persistent? Exacte. Intentem identificar els factors biològics amb estudis de paràmetres genòmics i metabolòmics. La finalitat és detectar l’alteració que ens permeti una detecció precoç. I d’aquesta manera poder disposar d’un test de diagnosi ràpid. El que volem és avançar-nos als problemes. No sempre podrem evitar-los, però sí atacar-los abans.

Ha parlat de les persones vulnerables físicament. I els pacients sense recursos, estan sent diagnosticats? Hi ha persones que durant la primera onada de la Covid, quan no es feien PCR, no es van identificar tot i tenir els símptomes. La llei no els emparava en aspectes com les baixes laborals i això va fer que alguns portadors de Covid persistent que no es podien permetre deixar de treballar, finalment no es diagnostiquessin.

El Quartet Casals, al concert benèfic d’aquesta tarda a l’Auditori de Sant Cugat / Jaume Canyameres

El valor de la col·laboració ciutadana en la recerca

L’auditori Municipal de Sant Cugat acull en aquests moments un concert benèfic protagonitzat pel Quartet Casals per recollir fons per contribuir a la investigació de la Covid persistent. Organitzat per la Fundació Docència i Recerca de MútuaTerrassa, la recollida de donatius continua activa per Bizum al 06091 amb l’indicador Covid persistent i al compte corrent: ES 35 2100 0087 6702 0097 9612

To Top