Diners

Cecot, la primera entitat empresarial i econòmica a Espanya amb segell 100% Carbon Neutral

La patronal catalana és la primera organització empresarial i de professionals a Espanya que certifica el seu compromís per la descarbonització de l’economia

L'entitat posa a disposició de tot el teixit empresarial el seu "know how", l’assessorament i tota la metodologia emprada per al càlcul de la seva pròpia petjada de carboni

La Cecot ha esdevingut la primera organització empresarial i de professionals a tot l’estat espanyol que ha aconseguit el certificat i el reconeixement d’entitat Carbon Neutral per part del Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

En un context com l’actual en què la societat avança cap a una reducció en emissions de gasos d’efecte hivernacle, “les empreses i organitzacions hem d’estar preparades i fins i tot liderar el procés de la descarbonització i la transició cap a una economia sostenible i alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”, afirma el president de la Cecot, Xavier Panés, “per aquesta raó hem de fer un esforç per tenir ple coneixement de l’impacte de les nostres activitats, siguin del sector que siguin, i detectar aquells punts on podem millorar”.

“Les pimes i autònoms estan esgotats de discursos moralistes i grandiloqüents que els interpel·la constantment a implementar canvis sota pretext del bé comú. Però quan es tracta de compromís amb l’entorn, responen, i no per aquests discursos superficials sinó per convicció”, expressa el president de la Cecot. És aquest el factor clau que ha motivat a la patronal a calcular les emissions de CO2 que genera la seva activitat per reduir-les al màxim. “Si volem aconsellar i ajudar les les empreses en matèria de descarbonització, primer hem de predicar amb l’exemple, i això és el que hem aconseguit aquest any amb les certificacions del Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic”.

Durant l’any 2022 la Cecot ha realitzat el càlcul de la seva petjada de carboni de forma retroactiva des de l’any 2017 amb l’objectiu de conèixer l’impacte de la seva activitat, l’evolució i efectivitat de les accions dutes a terme per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH), i la redacció de plans de millora anuals per arribar a la neutralitat climàtica (Carbon Neutral).

Les petjades de carboni calculades s’han inscrit al registre oficial de: Huella de carbono, compensación y proyectos de absorción del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD), i un cop fetes les comprovacions de la veracitat de les dades presentades, el MITERD ha atorgat a la Cecot els certificats i els segells corresponents a les fites aconseguides des de l’any 2017 fins el 2021, essent el 2021 l’any en el que s’ha completat el recorregut: petjada de carboni calculada, reduïda i compensada. Convertint-se així en la primera patronal d’Espanya inscrita al registre del MITERD en neutralitzar el 100 % de les seves emissions d’abast 1 i 2. Paral·lelament, la Cecot també ha consolidat el seu compromís amb la reducció d’emissions adherint-se als Acords Voluntaris de la Generalitat, un programa en el que les organitzacions es comprometen no només a calcular i registrar cada any la seva petjada de carboni seguint el model ISO14064, i per tant un abast d’emissions més ampli, sinó a reduir-les.

Aquest any, l’equip tècnic de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot han creat les bases, la metodologia i els primers càlculs de petjada de carboni corporativa. “És una metodologia que també posem a disposició de les empreses sol·licitants que vulguin saber l’impacte de la seva activitat i apostar per la descarbonització”, explica Panés. D’aquesta manera les empreses podran alinear les seves accions amb els ODS i amb les normatives derivades del Pacte Verd Europeu (Fit for 55), on es demana al conjunt del teixit empresarial una reducció de les emissions del 55 % al 2030 respecte els valors de l’any base.

La Cecot ha aconseguit reduir de 109,46 Tones CO2 eq. emeses l’any 2017, a només 3,33 Tones CO2 eq. l’any 2021. Aquesta reducció d’emissions ha estat possible gràcies a passar de consumir energia elèctrica de fonts d’origen no renovable, a consumir tota l’electricitat d’origen 100% renovable, tant per la instal·lació fotovoltaica de la Cecot, com per la compra d’energia verda a les comercialitzadores.

La Cecot ha realitzat la compensació de les emissions registrades al MITERD després d’acreditar la seva reducció com a mínim 3 anys consecutius, que és el que exigeix el MITERD per a consolidar la tendència a la baixa i concedir el segell corresponent a la reducció. L’any 2021, la compensació de les emissions residuals s’ha realitzat mitjançant la inversió en un projecte de reforestació registrat al Ministeri, per assegurar que aquest està verificat i té totes les garanties de la seva execució i manteniment durant un període de 30-50 anys.

Fa uns mesos, l’entitat ja va posar a disposició de les empreses i autònoms una eina on-line per ajudar-les a calcular, en tres passes, les seves emissions anuals de carboni: https://energia.cecot.org/calculadora-co2/. Aquesta eina genera un primer informe, sense cost per l’empresa, que calcula la petjada de carboni corresponent a les dades que facilita l’empresa. “Si volem iniciar el camí de la transició ecològica primer de tot hem de calcular quines emissions genera la nostra activitat. Si no calculem, difícilment podrem plantejar-nos objectius de reducció que son els que hem de prioritzar”, conclou Panés.

La 27 Nit de l’Empresari de la Cecot serà 100% Carbon Neutral

La Cecot també ha marcat com a repte per aquest any fer de la seva trobada anual, la Nit de l’empresari, un esdeveniment Carbon Neutral. Així doncs, la 27a edició d’aquest acte multitudinari que tindrà lloc el pròxim 25 d’octubre a Terrassa, calcularà la petjada de carboni i marcarà l’inici per a la reducció d’emissions de CO2 per a les properes edicions. Panés: “La Nit de l’empresari de la Cecot serà qui marqui el camí cap a esdeveniments Carbon Neutral de futur proper com ara grans esdeveniments esportius, concerts, congressos, etc. El nostre compromís passa enguany per calcular la petjada de carboni que generarem en l’organització de l’esdeveniment, aplicar mesures per reduir al màxim en aquesta edició i les que vindran,  i allà on no sigui possible reduir CO2, compensarem les emissions mitjançant projectes de reforestació i gestió de boscos. Volem ser un referent per les empreses i, des de la pròpia experiència, ajudar-les a fer-ho possible sigui quina sigui l’activitat que desenvolupen”.

Sobre l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTEC)

La Cecot va posar en marxa l’Oficina per a la transició energètica a finals de l’any 2019 com a instrument al servei d’empreses, ajuntaments i altres entitats per promoure la transició energètica. L’objectiu final de l’OTE és impulsar un nou model energètic més net; més sostenible; més distribuït i més competitiu per les empreses que l’actual.

Des dels seus inicis ha assessorat a més de 1.000 empreses i ha assessorat en més de 450 projectes de consum fotovoltaic. Uns projectes que s’han convertit en més de 100 instal·lacions que representen un estalvi conjunt de 44 milions d’euros en els 25 anys de vida de les plaques fotovoltaiques instal·lades. Pel que fa a la petjada de carboni, aquestes instal·lacions redueixen 3.861 tones de CO2 cada any. Des de l’any 2020 l’oficina ha aconseguit també assessorar prop de 650 empreses en estalvi energètic amb un import anual de 550.000 euros  pel conjunt de les empreses assessorades.

To Top