Terrassa

L’alcalde demana a la ministra de Transports que s’agilitzi el projecte de Terrassa Oest

La ministra ha signat un acord d’habitatge social amb les municipis de l’Arc Metropolità i ha demanat reprendre el projecte de la Ronda Nord

Un tren, passant per on s'edificarà la nova estació de Terrassa Oest

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, s’han reunit aquest matí a Rubí, abans de la celebració de l’acte de signatura del protocol per fomentar la promoció d’habitatges destinats al lloguer social de l’Arc Metropolità de Barcelona. La trobada ha servit per a que l’alcalde traslladi a la titular del Ministeri la preocupació davant l’endarreriment del calendari previst en l’execució de l’estació de rodalies Terrassa Oest, que sembla que pateix el projecte.

L’alcalde, a més, ha traslladat la proposta del Ple municipal, aprovada aquest matí per unanimitat de tots els Grups Municipals de l’Ajuntament, que trasllada al Govern de l’estat la demanda per a que es compleixin els acords que va anunciar l’any 2020 l’aleshores ministre Jose Luis Ábalos, que la construcció i entrada en servei d’aquesta infraestructura es produís durant l’any 2025.

Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, “les informacions que ens arribaven eren una mica decepcionants, ja que aquesta estació de rodalies és un projecte clau per a la mobilitat de la ciutat i ha de donar servei a una part important de la ciutadania de Terrassa”. “Amb la ministra hem parlat d’activar la comissió de seguiment del projecte i poder conèixer en tot moment l’evolució del calendari i si es compliran els compromisos anunciats”, ha conclòs Ballart.

L’alcalde Jordi Ballart, conversant amb la ministra Raquel Sánchez

Sánchez ha assegurat que es treballa en allò referent al servei ferroviari a Catalunya. “La Generalitat, el departament de Territori i el fins ara conseller Puigneró exigien el traspàs complet de la infraestructura, i això és impossible”, ha dit la ministra. No obstant, ha destacat la necessitat d’anar pam a pam i treballar en allò que es troba a les seves mans. “Primer cal un acord per fer possible la transferència de recursos econòmics de la Generalitat a Renfe, que és l’operador”, ha apuntat.

Una infraestructura prevista

La construcció de la nova estació de rodalies de Can Boada-La Maurina, l’anomenada “Estació Terrassa Oest” és una de les prioritats de l’actual programa de Govern, i prevista en el POUM vigent de l’any 2003, en la confluència entre la ronda de Ponent, el passeig del Vint-i-dos de Juliol i el carrer del Doctor Fleming. L’entrada en funcionament d’aquesta estació donaria servei amb transport públic als barris de La Maurina, Can Boada Casc Antic, Can Boada del Pi, Roc Blanc i Ca n’Aurell, així com als nous sectors urbanitzables residencials de Can Marcet i Les Aimerigues. A més, com a estació tècnica terminal per als trens amb capçalera a Terrassa, alliberaria vies existents a l’estació de Terrassa Nord, força sobresaturades, propiciant una millora de la freqüència de trànsit de la línia R4 Barcelona-Terrassa-Manresa.

Els estudis municipals preveuen que la nova estació incrementaria en 16.860 persones el nombre de persones (de 162.533 persones a 179.393) amb una estació ferroviària a menys de 1.000 metres. A més, tenint en compte el procés de creixement poblacional de la ciutat, en 10 o 15 anys el nombre de persones que en faria ús podria passar de 1.789 a 5.045 viatgers i viatgeres diaris.

El projecte de la nova estació figurava en les previsions del Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015 i també formava part del Pla Director de d’Infraestructures de l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità), que preveia la seva construcció per a l’any 2020. En l’actualització del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030 es va anunciar la previsió de construcció immediata de la nova estació Terrassa Oest, que estaria llesta per a l’any 2025, però no ha estat fins al 20 d’abril de 2022 que el ministeri ha dut a terme el desenvolupament de les actuacions de planificació. Així, s’ha anunciat l’adjudicació del contracte a una empresa consultora per la redacció de l’estudi informatiu, juntament amb 3 més del pla, per un import total conjunt de 421.685,00 euros i fixant un termini de 24 mesos per a finalitzar-los.

La Ronda Nord, a l’espera de la Generalitat

Sánchez també ha parlat de la Ronda Nord, la continuació del Quart Cinturó des de Terrassa fins a Sabadell i Castellar del Vallès. Aquest estiu es va presentar el que havia de ser un acord de consens entre l’Estat, els ajuntaments implicats en el traçat i la Generalitat, una entesa, però, d’on finalment es va esborrar el Govern a darrera hora.

“Estem intentant tancar el protocol en què estàvem tots d’acord amb els termes, hem de tornar a posar en valor el diàleg i la cooperació entre totes les institucions”, ha assenyalat la ministra. Sánchez ha remarcat que l’entesa tècnica era total, per la qual cosa ara emplacen la Generalitat a formalitzar el conveni: “És necessari per als municipis tirar endavant un projecte que ha obtingut l’entesa després de tant de temps”, ha asseverat.

Protocol per l’habitatge públic

Després de la reunió de Ballart amb la ministra, els dos han format part de la reunió de l’Arc Metropolità de Barcelona, per tal d’acordar un protocol signat entre el Ministeri de Transports, la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat i l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. L’acord preveu cedir 5 milions d’euros als nou municipis de l’Arc, entre els quals hi ha Terrassa, Rubí i Martorell. És una primera partida per poder construir 1.500 habitatges en tot l’Arc Metropolità.

El protocol l’han ratificat els alcaldes de l’Arc, el secretari d’Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a la Masia Can Serra de Rubí. L’acord estableix que els ajuntaments i el Govern de la Generalitat posaran a disposició el sòl on s’ubicarien les promocions i informaran el Ministeri sobre el cost que implica construir els habitatges. A partir d’aquí, segons apunta el text de l’acord, se signaran convenis específics amb tots els ajuntaments.

Els cinc milions d’euros són orientatius. Els diners necessaris per executar el pla són molts més, es desconeix com i quan es podran incloure en els pressupostos de l’Estat i els terminis d’execució també han quedat en l’aire. El protocol, doncs, marca una ruta a seguir. El que sí que està sobre la taula són les 43 promocions d’habitatge, equivalent a 1.803 pisos, sol·licitats pels municipis de l’Arc als fons Next Generation de la Unió Europea.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha destacat que el nou pla d’Habitatge estatal, provist amb més de 200 milions d’euros, es podrà contribuir a la construcció de pisos socials als municipis de l’Arc, i a Sabadell. “Volem ajudar als joves i a la gent amb menys recursos”, ha exposat la ministra que s’ha situat al costat de les grans ciutats catalanes: “Aquest és el Ministeri de les ciutats i estarem al vostre costat”.

El secretari català d’Habitatge, Carles Sala, també ha subscrit el compromís amb les noves promocions, però s’ha mostrat preocupat per la inflació. “Estem molt preocupats pels preus dels materials i pel finançament de la part no subvencionada”, és a dir, promotors privats.

To Top