Diners

Hem tocat fons a les borses

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

És molt difícil endevinar el moment exacte en què la borsa marca un mínim en un escenari baixista com l’actual. Hi ha, però, cinc fets que ens ajuden a situar-nos. En primer lloc, ens ajuda conèixer les posicions de liquiditat dels inversors, ja que quan aquests estan en actius monetaris o dipòsits és senyal d’una forta sobre venda. En segon lloc, trobem el sentiment negatiu dels inversors, que és màxim quan toquem fons.

També podem comparar la cotització de les empreses o ràtios com el PER, car estem en mínims quan una majoria d’empreses cotitzen per sota de les seves mitges mòbils a llarg termini, o quan el PER mitjà està en mínims històrics. Europa, que avui té un PER mitjà de 10x (10 vegades el seu benefici anual), el situaria en 14x, el mínim històric, si suposem una caiguda del benefici del 25% per la recessió que ve. Els EUA, amb un PER mitjà de 17x avui (una mica per sobre del seu mínim històric), el situaria en 21x, encara molt més alt que el mínim històric, si suposem una baixada del 20% dels beneficis per la recessió. Per tant, als EUA queda camí per caure, mentre que a Europa ja estem bastant a prop.

El quart criteri guarda relació amb la fugida dels inversors de la renda variable cap a actius refugi com ha estat tradicionalment l’or, la renda fixa governamental o la liquiditat (que coincidiria amb el primer criteri). El cinquè i darrer punt ens el marquen les pujades dels tipus d’interès de referència. Normalment, quan han deixat de pujar o es mantenen, és quan hem arribat al fons de la caiguda.

En la situació actual, però, l’escenari és més complex. La guerra d’Ucraïna està sent el detonant de la inflació, especialment en el sector energètic i de primeres matèries. Així, des de Renta 4 Banc, pensem que ens queda encara un camí baixista per córrer, especialment als EUA, i que la fi de la guerra podria desencadenar sinergies positives que canviarien de cop aquest escenari amb pujades.

To Top