Terrassa

Disposats a canviar per frenar l’emergència climàtica

A la meitat dels terrassencs els preocupa la crisi climàtica i sis de cada deu han modificat els seus hàbits per mitigar-la

A Terrassa, la majoria dels desplaçaments que no són per feina es fan a peu / nebridi aróztegui

La certesa del canvi climàtic i les seves conseqüències inquieten la ciutadania, que cada cop està més disposada a posar de la seva part per millorar el planeta i garantir un futur més sostenible. Ho posa de manifest l’Enquesta Opinió Pública Agenda Urbana 2030, que aquest estiu ha preguntat a 1.100 persones més grans de 18 anys empadronades a Terrassa.

Les respostes dels enquestats deixen palès que els terrassencs tenen una preocupació elevada pel canvi climàtic i els seus efectes. Vuit de cada deu enquestats es mostren bastant o molt preocupats, els mateixos que estan convençuts que els canvis en el clima-després d’un estiu amb puntes de calor extrema sostingudes en el temps- acabarà afectant la seva vida. De fet, només un 7,6% diuen que els afectarà poc o gens.

L’enquesta ha preguntat els egarencs sobre el grau de responsabilitat que té cada agent per aportar solucions al canvi climàtic. En primer lloc, els governs, per a més de la meitat dels enquestats, tot i que pràcticament 4 de cada 10 creu que és el sistema econòmic i són les empreses els que tenen la màxima responsabilitat en formular alternatives que frenin la crisi climàtica. Sobre les polítiques adoptades fins ara, els joves són els que més les valoren.

La societat com a motor

Els terrassencs es mostren disposats a fer el pas i erigir-se en motor de canvi. Més de la meitat dels enquestats té confiança en la capacitat de la societat per aturar el canvi climàtic i construir un model més viable de desenvolupament. De fet, tots els grups d’edat, des dels més joves fins als més grans, es mostren bastant o molt disposats a canviar personalment d’hàbits per mitigar el canvi climàtic.

Els que menys, els més joves. El col·lectiu entre 18 i 25 anys és el que mostra un valor més alt de l’opció “poc disposat”.

Preguntats sobre si han adoptat alguna mesura durant l’últim any que hagi comportat un canvi d’hàbits per fer front al canvi climàtic, un 65% afirma que sí que ho ha fet i el grup més compromès de manera activa és el dels terrassencs entre els 25 i els 34 anys (74,5%).

Molts són els gestos que ens comprometen. Als enquestats se’ls ha demanat que concretin quins han estat els canvis d’hàbits que han fet ells o la seva família, i el més comú, amb un 32% dels enquestats, ha estat augmentar la separació de residus a casa.

Un 20,7%, un de cada cinc, afirma haver reduït l’ús del cotxe i un 12% haver retallat el consum de subministraments com gas, llum i aigua.

La instal·lació de plaques solars a casa (10%); la reducció dels consums en general (9,5%) i la decisió d’anar a peu o en bicicleta (4,8%) completen el ventall de mesures adoptades els darrers 12 mesos per la població egarenca.
De fet, la mobilitat és una de les peces clau per frenar la crisi climàtica. Els cotxes són el principal contaminant, amb un 60,6% del total de les emissions del transport, segons un informe del Parlament Europeu sobre l’impacte mediambiental del trànsit.

Els desplaçaments, a peu

En aquest sentit, l’enquesta analitza la mobilitat dels participants que reconeixen que no han adoptat cap canvi en els seus hàbits. La dada és molt reveladora del comportament sostenible de bona part de la població.
En els seus desplaçaments per la ciutat, exclosos els relacionats amb la feina, més de la meitat de la població els fa a peu. La ciutat és pràcticament rodona, amb distàncies a peu que difícilment superen els dos quilòmetres.
Els més grans de 55 anys són els que més es desplacen a peu i els més joves, especialment el grup entre 18 i 24 anys, els que menys. De fet, són els que menys caminen (un 40,2% ho tenen com a primera opció) però també els que més en desplacen en bicicleta (11,8%).
Quan es tracta d’anar a la feina, però, el cotxe és la primera opció per al 46,5% dels enquestats. Seguit dels desplaçaments a peu (25,9%), en moto (6,1%), en bus (5,7% i en FGC (5,3%). Un 2,2% dels enquestats va a treballar en bicicleta i un 2% es desplaça en Rodalies.

Disposats a canviar per frenar l’emergència climàtica
To Top