Comarca

Una de cada quatre famílies vulnerables no té ajut de menjador

La taxa d’incidència comarcal és del 22,8% en l’alumnat d’infantil i primària

Un quart de l’alumnat que va rebre un ajut de menjador presentava hàbits inadequats d’alimentació / Nebridi Aróztegui

Una de cada quatre famílies no va obtenir ajut de menjador tot i patir una situació de risc de vulnerabilitat el curs 2021-22. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe “Ajuts de menjador”, que publica l’Observatori del Vallès Occidental per sisè any consecutiu. Aquest informe analitza els principals resultats del programa de beques menjador a la comarca i ofereix una radiografia de les característiques dels infants i joves, i de les seves llars, a partir de la informació proporcionada per l’Àrea de Drets Socials del Consell Comarcal. Es publica cada any un cop tancat el curs i permet analitzar la tendència en l’atorgament de beques i les característiques de les famílies receptores.

L’informe de l’Observatori comarcal, del curs 2021-22, constata que 9 de cada 10 ajuts es van concedir pel tram garantit del 70%. Les beques concedides del tram del 100%, és a dir, amb gratuïtat del menjador, encara es mantenen en xifres molt baixes, bàsicament a causa dels criteris de valoració social establerts pel Departament d’Educació que, a la pràctica, limiten l’accés de les unitats familiars amb rendes molt baixes. És en aquest punt on, tal com explica el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, “els ajuntaments han de complementar aquestes beques del 70% per tal que moltes famílies puguin fer front a la despesa i els seus fills i filles es puguin quedar a dinar al menjador cada dia”.

De fet, les dades de les denegacions d’ajuts individuals de menjador per superar l’import de renda familiar indiquen que 1 de cada 4 sol·licituds no han estat atorgades per sobrepassar en menys del 10% el llindar establert a la convocatòria. La situació es veu agreujada pel fet que els càlculs es realitzen amb el nivell de renda de l’any anterior -2020- i el llindar de pobresa d’un altre any diferent -2018-.

Hàbits inadequats

Segons l’informe, la taxa d’incidència comarcal (percentatge d’alumnat que rep un ajut respecte al total d’alumnes de la comarca) és del 22,8% en l’alumnat d’infantil i primària. Cinc municipis se situen per sobre de la mitjana comarcal.

Les dades apunten que un quart de l’alumnat (24,4%) que va rebre un ajut de menjador presentava hàbits inadequats d’alimentació i el 16,2% dels infants pertanyen a unitats familiars amb problemes d’accés i manteniment de l’habitatge.

Una de cada quatre famílies vulnerables no té ajut de menjador
To Top