Terrassa

El ple aprova l’Agenda Urbana amb el consens de tots els grups

El document fixa l’horitzó estraègic per a la Terrassa de 2030, en simptonia amb els objectius de desenvolupament sostenible

El ple s'ha reunit avui en sessió extraordinària /Nebridi Aróztegui

El ple de Terrassa ha aprovat en sessió extraordinària l'”Agenda Urbana de Terrassa 2030 i Pla d’Acció“. Un document que marca l’estratègia de ciutat a mitjà i llarg termini, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Totes les formacions amb presència al ple –TxT, PSC, ERC, JxT i Cs– han votat favorablement a un document, en un gest de consens que reforça l’objectiu compartit i el compromís amb el mandat de Nacions Unides. Aquests dies, els plens de moltes ciutats catalanes aproven la seva agenda urbana, signant d’aquesta manera un compromís col·lectiu per un canvi respectuós amb el medi ambient, econòmicament sostenible i just socialment.

L’Agenda urbana “planteja una finalitat de canvis esperançadors. Es tracta d’anar endavant d’una altra manera. No de renunciar al progrés, sinó de fer-lo sostenible”, ha dit l’alcalde Jordi Ballart, que ha agraït als grups polítics la predisposició al consens i als tècnics municipals la feina per tancar un document complex en temps rècord.

Jordi Ballart (TxT): “Es tracta d’anar endavant d’una altra manera. No de renunciar al progrés, sinó de fer-lo sostenible”

L’Agenda Urbana marca el full de ruta de la ciutat amb l’horitzó 2030. “És el gran repte de les nostres generacions”, ha afegit Ballart, per a qui “vivim un moment ple d’incerteses i reptes”, després de dos anys de pandèmia, la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències, una inflació que amenaça de provocar una nova recessió i un canvi tecnològic sense precedents. “Ho podem afrontar des de la negativitat i el catastrofisme, com fan alguns, o des de la serenitat i l’optimisme, com fem la majoria”. Terrassa, ha dit, “té futur, té capacitats i fortaleses per afrontar les dificultats i un Ajuntament capaç de posar-se d’acord en grans temes de ciutat i de futur”.

L’Agenda urbana fixa deu objectius estratègics per Terrassa, deu fites genèriques que es concreten en projectes en un pla d’acció. Els objectius comprometen la ciutat a ordenar el territori i fer un ús racional del sol, evitant la dispersió urbana; prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic; afavorir la sostenibilitat dels recursos i l’economia circular; impulsar una mobilitat sostenible; fomentar la cohesió social, impulsant l’economia i la creació d’ocupació; garantir l’accés a l’habitatge; millorar i garantir la innovació digital i impulsar instruments de governança. És “un full de ruta que ens interpel·la a tots -ha dit la regidora de Presidència Jennifer Ramírez-, un guió de futur que actualitzarem, que volem que sigui obert, útil i capaç d’adaptar-se al canvi”.

Els grups municipals han votat favorablement de manera unànime l’aprovació de l’Agenda Urbana, un gest de consens especialment valuós a les portes de la campanya per les eleccions municipals de 2023 i que ha anat acompanyat de propostes de col·laboració. Per exemple en temes de mobilitat.

“Ens posem a disposició per a desenvolupar-les i no generar conflicte on no hi és – ha dit Javier González, portaveu municipal de Ciutadans-. La ciutadania està d’acord. Fem les coses bé”. La formació taronja ha demanat també “posar el focus en l’economia”.

Javier González (CS): “Ens posem a disposició per a desenvolupar mesures de mobilitat i no generar conflicte on no hi és”

Meritxell Lluís, portaveu de Junts per Terrassa, ha demanat determinació a la classe política per incorporar els principis de l’Agenda Urbana a cada acció municipal. Malgrat que sembli que hi ha factors que ens superen, també hi hem de fer front a escala local. La regidora ha apuntat que “està molt bé fer grans declaracions sobre les nostres potencialitats. Però en un govern cal determinació per prendre les decisions que calen. El resultat no és inevitable. Les decisions que prenem avui condicionaran el nostre futur”.

Meritxell Lluís (JxT):  Malgrat que sembli que hi ha factors que ens superen, també hi hem de fer front a escala local”

Des d’ERC, el soci de govern ha recordat que “en moment de gran transformació de model -el món de l’abundància sense límit s’ha acabat-, saber cap on anem i tenir un horitzó compartit marca la diferència entre anar endavant o quedar-se enrere”. La regidora republicana Ona Martínez ha vist interrompuda la seva intervenció per la irrupció al ple d’un grup de representants del Colectivo sin vivienda, que han protestat de manera insistent per la situació a què s’enfronten les persones sense habitatge a la ciutat. L’alcalde els ha convidat a participar en el torn de participació ciutadana dels plens ordinaris.

Ona Martínez (ERC): “En moment de gran transformació de model -el món de l’abundància sense límit s’ha acabat-, saber cap on anem i tenir un horitzó compartit marca la diferència entre anar endavant o quedar-se enrere”

El socialista Alfredo Vega ha celebrat “la unanimitat política manifestada avui aquí” i ha recordat que la ciutat “no parteix de zero. Terrassa té tradició en iniciatives” alineades amb els objectius de desenvolupament sostenible. “Els reptes dels ODS comportaran sacrificis i canvis, però també moltes oportunitats – ha afegit-. Les conseqüències de no fer res impliquen un present difícil i un futur molt incert que no arribem a imaginar en totes les seves dimensions”.

Alfredo Vega (PSC): “”Els reptes dels ODS comportaran sacrificis i canvis, però també moltes oportunitats”

L’aprovació de l’Agenda Urbana de la ciutat i del seu Pla d’Acció permetrà que Terrassa pugui participar en projectes i fons europeus que es convoquin i s’obrin properament. A més, Terrassa disposarà d’un ampli catàleg de projectes i plans estratègics que compten amb una important participació ciutadana, així com consens polític i social, que estaran situats i contextualitzats en un full de ruta de ciutat, amb una visió alineada amb els objectius globals de desenvolupament promoguts per les diverses agendes urbanes territorials. L’Agenda Urbana de Terrassa i el seu Pla d’Acció, a més, està alineada, a escala de ciutat, amb els 17 ODS globals.

Procés d’elaboració

En la preparació i elaboració d’aquest document estratègic s’ha tingut en compte l’estructura de l’Agenda Urbana de Catalunya, que fixa tres dimensions (equilibri territorial, prosperitat i model productiu, i benestar i equitat social) i sis eixos (prosperitat, benestar, salut, canvi climàtic, qualitat urbana i bon govern). A més, s’ha fet seguiment i intercanvi d’informació amb alguns municipis que, com Terrassa, han estat seleccionats com a “ciutat pilot” pel Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA). També s’ha participat en la tasca que desenvolupa la Diputació de Barcelona en aquest àmbit.

Un cop aprovat el document, es preveu la constitució de les comissions de seguiment, estudi i treball previstes en el document: una Ponència Política, que analitzarà periòdicament el compliment i evolució de l’Agenda Urbana i prepararà l’avaluació anual; una Comissió d’Estudi del Marc Estratègic de Ciutat, amb representació público-privada, i que presentarà una proposta desenvolupada a partir del marc estratègic que tindrà com a objectiu estructurar el projecte, determinar la seva viabilitat i governança, així com fixar un calendari orientatiu; i un grup de treball de l’Agenda Urbana, constituït per representants dels serveis municipals, que durà a terme l’impuls i seguiment de les accions, desenvoluparà una estructura i activitats de participació ciutadana, analitzarà i canalitzarà les propostes ciutadanes sorgides dels diferents processos participatius i emetrà un informe anual, que serà presentat al ple municipal, juntament amb els informes oficials que es puguin requerir per part d’altres administracions.

Al Ple extraordinari també s’ha acordat la presentació al ple, com a mínim un cop l’any, d’un informe de seguiment i estat d’execució de l’Agenda Urbana de Terrassa i del seu Pla d’Acció, que inclourà un pla d’actuacions per a l’exercici següent, a més de les propostes justificades d’adaptació o modificació dels seus continguts.

Durant la sessió extraordinaria d’aquest dimarts, el ple ha aprovat també el contracte programa 2022-2025  que l’Ajuntament de Terrassa ha signat amb la conselleria de Drets Socials.

El ple aprova l’Agenda Urbana amb el consens de tots els grups
To Top