Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Els mercats del nord d’Europa han mostrat un comportament excel·lent durant els últims vint anys, amb un creixement constant, creant un entorn propici per al desenvolupament de les empreses, que ha portat a un creixement dels mercats d’accions i també de la renda fixa d’aquelles contrades. Tot i la difícil situació, es veuen oportunitats molt atractives amb un risc raonable, ja que l’economia d’aquests països es caracteritza per un entorn molt robust i un marc de relacions molt obert, on les exportacions representen més del 50% del PIB. Moltes empreses dels països nòrdics són líders mundials en diversos sectors, i l’alt nivell de formació i desenvolupament en educació, qualitat de vida, condicions socials, igualtat de gènere, i conscienciació en la sostenibilitat també contribueixen a aquesta bona situació econòmica. Les previsions de creixement per a Suècia i Noruega, que també s’han corregit últimament, però en menor grau que a la resta d’Europa, continuen sent del 3% i el 3,5% respectivament.
L’augment dels tipus d’interès a la UE ha ajudat el fet que els bons d’aquests països nòrdics siguin una alternativa també interessant, tant els públics com els privats. Són considerats com d’una bona qualificació creditícia, i, per tant, de risc molt menor. Si mirem bons d’alt rendiment aquest any, han batut clarament als dels EUA i la UE, amb diferencials del 9% i per l’efecte de la guerra ucraïnesa encara es poden trobar algunes oportunitats.
Si mirem el panorama de les pimes, el seu comportament també ha estat de constant creixement els últims 20, 10 o 3 anys. Com ja dèiem, l’entorn sòlid i l’alt nivell tecnològic i punter en sectors energètics, de salut, de comunicacions i de videojocs, juntament amb una indústria molt especialitzada, mostren uns possibles creixements disruptius i amb diferencials molt positius.