Aquest dimecres arriba el torn de tornar a classes dels alumnes de secundària i postobligatòria. S’estima que són més de 18 mil, dels que el gruix més important correspon a l’ESO (10.854) i la resta estudiaran batxillerat i cicles de Formació Professional. A l’ESO, que és etapa obligatòria, hi haurà un total de 2.568 que faran el primer curs, el que representa un descens de poc més d’un centenar d’alumnes.
El curs de secundària a la ciutat s’estrena amb una novetat rellevant i és que l’institut Jaume Cabré de Sant Pere Nord oferirà el batxillerat. Aquest centre, a més, començarà juntament amb l’escola Joan Marquès Casals, que comparteixen seu, un programa Magnet de referència educativa amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac). També s’espera que aquest curs es materialitzi la fusió dels dos centres en un institut-escola. Si fos així, seria el primer de la xarxa pública en oferir tota l’etapa educativa des dels 3 anys fins als 18 anys.
L’aliança de l’institut Jaume Cabré i de l’escola Marquès Casals amb l’Escac se suma a la que té l’escola El Vallès amb el campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa. El Vallès ja té aquesta col·laboració en marxa i ja ha fet projectes de treball amb la Facultat d’Òptica i Optometria.
Per la seva, en la versió local del programa Magnet impulsada des de l’Ajuntament també hi ha acord perquè l’institut-escola Pere Viver busqui sinergies amb l’empresa municipal Taigua.
El curs que començarà a la secundària i batxillerat té la vista en els canvis de currículum com a primària. La conselleria d’Educació ja ha avançat que aviat notificarà aquests canvis als centres i que seran pràcticament idèntics als esborranys que ja els van enviar i sobre els quals ja han pogut treballar.
També pot haver-hi canvis a la prova d’accés a la universitat (PAU) més coneguda com a selectivitat. El Ministeri d’Educació vol substituir l’actual selectivitat per una prova menys basada en continguts i més semblant als exàmens de l’informe Pisa.
L’objectiu d’aquest canvi és que la prova se centri que els alumnes siguin capaços de demostrar que saben aplicar els coneixements adquirits durant els dos anys que dura el batxillerat. El propòsit és que sigui una prova més competencial i no tant d’aprendre’s de memòria els continguts de les matèries.